Przejdź do treści

XXIV „Pożegnanie Wakacji z Koniem Huculskim” – Rudawka Rymanowska, 29-31 sierpnia 2025 roku

Grupa mężczyzn w garniturach pozuje do zdjęcia na tle namiotów i banerów instytucji rolniczych podczas wydarzenia plenerowego.

W dniach 29–31 sierpnia 2025 roku odbyła się XXIV edycja wydarzenia „Pożegnanie Wakacji z Koniem Huculskim” w Rudawce Rymanowskiej – wyjątkowe spotkanie, które od lat łączy tradycję, naukę i pasję do hodowli zwierząt gospodarskich. 

Regionalny Czempionat Konia Huculskiego       

Jednym z głównych punktów programu był Regionalny Czempionat Konia Huculskiego. Dyrektor Instytutu Zootechniki PIB, dr inż. Tomasz Jacek, uroczyście wręczył Nagrodę Dyrektora Instytutu oraz puchary wszystkim laureatom czempionatu, podkreślając tym samym znaczenie hodowli koni tej niezwykle cennej rasy. 

Konferencja naukowa        

W tym samym czasie odbyła się konferencja naukowa pt. „Mleko i mięso od simentali – szansą dla terenów górskich i podgórskich”, z udziałem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stefana Krajewskiego. Wydarzenie stanowiło ważne forum wymiany wiedzy oraz doświadczeń dotyczących wykorzystania potencjału bydła simentalskiego w procesie zrównoważonego rozwoju obszarów górskich.

Warsztaty edukacyjne i praktyczne

Instytut Zootechniki PIB, we współpracy z partnerami, przygotował bogaty i różnorodny program warsztatów, łączących wiedzę naukową z praktyką oraz tradycją. Spotkanie rozpoczęła „Lekcja bioróżnorodności”, poprowadzona przez mgr inż. Magdalenę Dziad. Uczestnicy mieli okazję odkryć na nowo wartość i piękno rodzimych ras zwierząt – nie tylko jako elementu dziedzictwa kulturowego, lecz także jako istotnego ogniwa w zachowaniu równowagi ekologicznej. Prowadząca podkreśliła znaczenie pielęgnowania różnorodności biologicznej oraz rolę rodzimych gatunków w budowaniu zrównoważonego rolnictwa. Część praktyczna warsztatów przeniosła uczestników w świat dawnych umiejętności i smaków. Pod okiem Andrzeja Lassaka, twórcy regionalnej marki „Sery u Andrzeja”, uczestnicy własnoręcznie przygotowywali masło i ser, poznając przy tym tajniki tradycyjnych receptur i rzemiosła mleczarskiego. Kolejnym punktem programu były warsztaty tworzenia mydeł z mlekiem klaczy, prowadzone przez Katarzynę Marcińczak z „Manufaktury Marcińczak”. Spotkanie umożliwiło poznanie procesu wytwarzania naturalnych kosmetyków oraz ukazało potencjał lokalnych surowców jako podstawy innowacyjnych i przyjaznych środowisku produktów. Nie zabrakło również zajęć z zakresu dawnych technik rękodzielniczych. Małgorzata Polańska-Kubiak zaprezentowała uczestnikom sztukę tkactwa z wełny ras rodzimych, przybliżając bogactwo wzorów, faktur i technik obecnych w polskiej tradycji od wieków. Warsztaty spotkały się z dużym zainteresowaniem, gromadząc zarówno pasjonatów tradycji, jak i osoby poszukujące inspiracji do działań współczesnych. Wydarzenie potwierdziło, że nauka i praktyka mogą iść w parze, a tradycyjne umiejętności – pielęgnowane przez pokolenia – wciąż inspirują i znajdują swoje miejsce we współczesnym świecie.

Konkurs plastyczny dla dzieci      

Pomimo braku pokazów zwierząt ras rodzimych, spowodowanego zagrożeniem epizootycznym, tradycją wydarzenia pozostał konkurs plastyczny dla dzieci pn. „Narysuj rasę rodzimą”. Zadaniem uczestników było narysowanie swojego ulubionego zwierzęcia gospodarskiego. Konkurs zgromadził ponad sześćdziesięciu młodych artystów, którzy zaprezentowali swoje prace w czterech kategoriach wiekowych. Jury doceniło talent, pomysłowość i kreatywność uczestników. Nagrody laureatom wręczył prof. dr hab. Sylwester Świątkiewicz, Zastępca Dyrektora ds. Nauki Instytutu Zootechniki PIB. To wyjątkowe wydarzenie, które od lat rozwija w dzieciach wrażliwość na przyrodę i buduje świadomość znaczenia hodowli zwierząt ras rodzimych.   

Stoisko Instytutu Zootechniki PIB

Na stoisku IZ PIB uczestnicy mieli okazję skorzystać z materiałów edukacyjnych, porozmawiać z ekspertami i dowiedzieć się więcej o działaniach Instytutu na rzecz ochrony bioróżnorodności i hodowli zwierząt gospodarskich.   

Współorganizatorzy

Wydarzenie zostało przygotowane przez Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Odrzechowa Sp. z o.o. we współpracy z Okręgowym Związkiem Hodowców Koni w Rzeszowie, Polskim Związkiem Hodowców Bydła Simentalskiego (oddział Odrzechowa) oraz Instytutem Zootechniki PIB w Krakowie. XXIV „Pożegnanie Wakacji z Koniem Huculskim” po raz kolejny udowodniło, że Rudawka Rymanowska to miejsce, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością, a pasja do hodowli i bioróżnorodności łączy pokolenia.