
Spis broszur i instrukcji wydanych w poszczególnych latach
Broszury 2021
- M. Świątkiewicz, K. Witaszek, B. Szymczyk, E. Sosin, B. Śliwiński, I. Furgał-Dzierżuk, K.Pilarski, S. Ostropilskyi, „Wartość pokarmowa oraz opłacalność produkcji materiałów paszowych z krajowych nasion soi”, (b-1/2021), ISBN 978-83-7607-314-9, s. 32.
- A. Radko, A. Koseniuk, A. Szumiec, G. Smołucha, A. Podbielska, M. Domagała, J. Wołkowicz, G. Kozioł, M. Kościelny, „Weryfikacja rodowodów owiec i świń na podstawie markerów mikrosatelitarnych DNA”, (b-2/2021), ISBN 978-83-7607-326-2, s. 16.
- A. Piestrzyńaska-Kajtoch, G. Smołucha, „Genotypowanie genu PRNP w aspekcie trzęsawki kóz”, (b-3/2021), ISBN 978-83-7607-330-9, s. 12.
Broszury 2020
- M. Pasternak, M. Puchała, „Hodowla owiec w praktyce na przykładzie stada owiec rasy wrzosówka w Instytucie Zootechniki PIB”, (b-1/2020), ISBN 978-83-7607-369-9, ss. 40.
- L. Lewko, E. Gornowicz, „Jaja gęsie – właściwości fizyczne”, (b-2/2020), ISBN 978-83-7607-373-6, ss. 16.
Instrukcje 2020
- K. Wojtycza, R. Gąsior, A. Odrzywolska, „Pobieranie próbek do badań lotnych związków organicznych. Badania techniką SPME”, (i-1/2020), ISBN 978-83-7607-365-1, ss. 16.
- K. Wojtycza, R. Gąsior, A. Odrzywolska, „Pobieranie próbek do badań lotnych związków organicznych. Badania techniką SAFE”, (i-2/2020), ISBN 978-83-7607-385-9, ss. 16.
- E. Sosnówka-Czajka, I. Skomorucha, „Metody oceny poziomu dobrostanu kur nieśnych utrzymywanych w klatkach wzbogaconych w warunkach produkcji towarowej”, (i-3/2020), ISBN 978-83-7607-397-2, ss. 18.
- Sosnówka-Czajka E., Skomorucha I., „Wykorzystanie jeżówki purpurowej w celu poprawy parametrów lęgu i jakości certyfikowanych piskląt rasy rhode island red”, (i-4/2020), ISBN 978-83-7607-302-6, ss. 21.
Broszury 2019
- J. Calik, „Produkcja kapłonów rasy karmazyn/rhode island red (R-11)”, (b-1/2019), ISBN 978-83-7607-301-9, ss. 20.
- E. Sowula-Skrzyńska, A. Borecka, J. Żmija, R. Matysik-Pejas, M. Domagalska-Grędys, J. Cieślik, „Ekonomiczno-organizacyjne aspekty chowu krów ras zachowawczych w gospodarstwach rodzinnych i ich interakcje rynkowe”, (b-2/2019), ISBN 978-83-7607-368-2, ss. 32.
- A. Borecka, R. Matysik-Pejas, J. Żmija, E. Sowula-Skrzyńska, M. Domagalska-Grędys, J. Cieślik, „Ekonomiczno-organizacyjne aspekty chowu owiec ras zachowawczych w gospodarstwach rodzinnych i ich interakcje rynkowe”, (b-3/2019), ISBN 978-83-7607-372-9, ss. 24.
- E. Sowula-Skrzyńska, A. Borecka, J. Żmija, R. Matysik-Pejas, M. Domagalska-Grędys, J. Cieślik, „Ekonomiczno-organizacyjne aspekty chowu świń ras zachowawczych w gospodarstwach rodzinnych i ich interakcje rynkowe”, (b-4/2019), ISBN 978-83-7607-376-7, ss. 24.
- E. Gornowicz, R. Zwierzyński, L. Lewko, „Drób wodny – wybrane cechy konsumenckiej oceny mięsa”, (b-5/2019), ISBN 978-7607-396-5, ss. 30.
- E. Sosnówka-Czajka, I. Skomorucha, „Dwuskładnikowy dodatek ziołowy poprawiający wylęgowość i jakość piskląt kur rasy zielononóżka kuropatwiana w gospodarstwach certyfikowanych”, (b-6/2019), ISBN 978-7607-313-2, ss. 30.
- E. Sosnówka-Czajka, I. Skomorucha, „Metody produkcji wysokiej jakości kurcząt rasy rhode island red”, (b-7/2019), ISBN 978-7607-317-0, ss. 28.
Broszury 2018
- A. Kawęcka, J. Sikora, „Polskie rodzime rasy owiec. Owce rasy czarnogłówka”, Wydanie II – uzupełnione. (b-1/2018), ISBN 978-83-7607-308-8, ss. 20.
- J. Sikora, A. Kawęcka, „Hodowla kóz rasy karpackiej w Polsce. Wydanie II – uzupełnione”, (b-2/2018), ISBN 978-83-7607-312-5, ss. 20.
- E. Sosnówka-Czajka, I. Skomorucha, „Wykorzystanie tymianku właściwego i jeżówki purpurowej w ekologicznej produkcji kur nieśnych ras rodzimych”, (b-3/2018), ISBN 978-83-7607-344-6, ss. 20
Instrukcje 2018
- Gajda, Z. Smorąg, „Kriokonserwacja oocytów świni”, (i-1/2018), ISBN 978-83-7607-324-8, ss. 20.
- E. Sosnówka-Czajka, I. Skomorucha, R. Muchacka, „Produkcja wysokiej jakości certyfikowanego mięsa kurcząt rzeźnych rasy żółtonóżka kuropatwiana”, (i-2/2018), ISBN 978-83-7607-340-8, ss. 28.
Broszury 2017
- M. Świątkiewicz, A. Olszewska, „Wpływ rodzaju tłuszczu paszowego na jakość tłuszczu i mięsa świń żywionych mieszanką z udziałem suszonego wywaru gorzelnianego (DDGS) z kukurydzy”, (b-1/2017), ISBN 978-83-7607-267-8, ss. 24.
- E. Hanczakowska, M. Świątkiewicz, „Zastosowanie nasion roślin bobowatych (strączkowych) i makuchu rzepakowego w mieszankach paszowych dla loch i prosiąt”, (b-2/2017), ISBN 978-83-7607-271-5, ss. 28.
- E. Hanczakowska, M. Świątkiewicz, „Zastosowanie nasion roślin bobowatych (strączkowych) i makuchu rzepakowego w tuczu świń”, (b-3/2017), ISBN 978-83-7607-275-3, ss. 24.
- E. Hanczakowska, M. Świątkiewicz, „Efektywność makuchu rzepakowego w żywieniu loch, prosiąt i warchlaków”, (b-4/2017), ISBN 978-83-7607-279-1, ss. 20.
- M. Szyndler-Nędza, M. Babicz, K. Ropka-Molik, K. Piórkowska, M. Oczkowicz, „Zestaw wybranych markerów genetycznych charakteryzujących aktualną populację świń rasy puławskiej”, (b-5/2017), ISBN 978-83-7607-227-2, ss. 12.
- M. Szyndler-Nędza, K. Ropka-Molik, K. Piórkowska, M. Oczkowicz, K. Szulc, E. Skrzypczak, „Zestaw wybranych markerów genetycznych charakteryzujących aktualną populację świń rasy złotnickiej białej”, (b-6/2017), ISBN 978-83-7607-231-9, ss. 12.
- M. Szyndler-Nędza, K. Ropka-Molik, K. Piórkowska, M. Oczkowicz, K. Szulc, E. Skrzypczak, „Zestaw wybranych markerów genetycznych charakteryzujących aktualną populację świń rasy złotnickiej pstrej”, (b-7/2017), ISBN 978-83-7607-235-7, ss. 12.
- E. Hanczakowska, M. Świątkiewicz, „Ekstrakty ziołowe jako źródło przeciwutleniaczy dla tuczników”, (b-8/2017), ISBN 978-83-7607-291-3, ss. 28.
- E. Hanczakowska, M. Świątkiewicz, „Zastosowanie makuchu rzepakowego w tuczu świń”, (b-9/2017), ISBN 978-83-7607-295-1, ss. 16
Instrukcje 2017
- A. Kaczor, A. Olszewski, „Urządzenia ograniczające powstawanie stresu cieplnego u krów utrzymywanych w oborach typu otwartego”, (i-1/2017), ISBN 978-83-7607-263-0, ss. 16.