Debaty, warsztaty i dziedzictwo ras rodzimych
W dniach 13–15 czerwca 2025 roku, Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy miał przyjemność uczestniczyć w Krajowych Dniach Pola 2025 – największym wydarzeniu rolniczym w kraju, które po raz pierwszy zostało zorganizowane w województwie łódzkim, w Bratoszewicach. Była to wyjątkowa okazja do zaprezentowania działań Instytutu na rzecz ochrony ras rodzimych, promowania tradycji hodowlanych oraz wdrażania nowoczesnych rozwiązań w zrównoważonym rolnictwie. Liczne atrakcje, warsztaty, prezentacje i debaty przyciągnęły szerokie grono odwiedzających – rolników, producentów, jak również rodziny z dziećmi.
Debata o przyszłości mleczarstwa z udziałem Dyrektora Instytutu
Ważnym punktem programu była debata z udziałem Dyrektora Instytutu – dr. inż. Tomasza Jacka, poświęcona przyszłości mleczarstwa. Eksperci omawiali innowacje w hodowli bydła mlecznego, technologie zwiększające efektywność produkcji mleka oraz sposoby zapewnienia dobrostanu zwierząt w kontekście zmieniającego się klimatu i rosnących oczekiwań konsumentów. Zastanawiano się nad wyzwaniami i szansami, jakie stoją przed sektorem mleczarskim w najbliższych latach, a także nad rolą rodzimych ras w zapewnieniu zrównoważonego rozwoju.
Dni Pola 2025 – smaki i zapachy tradycji
W Strefie Ekologia odbyły się warsztaty wytwarzania masła i sera, które prowadził Andrzej Lassak, certyfikowany producent serów oznaczonych prestiżowym znakiem jakości „Rasa Rodzima”, nadawanym przez Instytut Zootechniki PIB. Uczestnicy mogli poznać proces produkcji serów z mleka krów rasy polskiej czerwono-białej, cenionej za doskonałe walory smakowe i wartość dla zachowania bioróżnorodności. Producent był również obecny na swoim stoisku w Strefie Ekologia, gdzie odwiedzający mogli degustować jego produkty i porozmawiać o tajnikach tradycyjnego serowarstwa.
Naturalne mydła z mleka klaczy – warsztaty z Katarzyną Marcińczak
Dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty prowadzone przez Katarzynę Marcińczak, hodowczynię koni sztumskich i producentkę kosmetyków naturalnych. Uczestnicy uczyli się, jak wytwarzać naturalne mydła na bazie mleka klaczy, poznając właściwości tego unikalnego surowca oraz proces produkcji od podstaw. Produkty Katarzyny Marcińczak, podobnie jak wyroby serowarskie pana Lassaka, posiadają certyfikat „Rasa Rodzima”.
Stoisko Instytutu PIB – edukacja, degustacje i bioróżnorodność
W Strefie Nauka i Doradztwo Instytut Zootechniki PIB przygotował stoisko, które cieszyło się dużym zainteresowaniem. Można było degustować sery i inne przetwory mleczne wytwarzane z mleka pochodzącego od zwierząt ras rodzimych, obejrzeć żywe kaczuszki i gąsięta – atrakcję szczególnie lubianą przez dzieci, jak również porozmawiać z ekspertami Instytutu o hodowli, ochronie zasobów genetycznych i znaczeniu rodzimych ras zwierząt gospodarskich. Była to doskonała okazja do bezpośredniego kontaktu z wiedzą, doświadczeniem i praktyką w dziedzinie rolnictwa i zootechniki.
Dziękujemy wszystkim, którzy odwiedzili nasze stoisko i wzięli udział w warsztatach organizowanych przez Instytut Zootechniki – PIB podczas Krajowych Dni Pola 2025 w Bratoszewicach. Cieszymy się, że mogliśmy wspólnie promować dziedzictwo polskiej hodowli, edukację ekologiczną i tradycyjne metody produkcji żywności.





