Wartość projektu: 6 045 005,00 zł
Nr umowy: KPOD.01.19-IP.04-0008/23
Czas trwania projektu: 01.09.2023 – 31.03.2025
Cel projektu
Przedmiotem projektu był zakup wyposażenia laboratoryjnego, obejmującego chromatografy, spektrofotometry, mikroskop, analizatory do analiz pasz, składników mineralnych, włókna, aminokwasów i rtęci oraz wyposażenia pomocniczego do przygotowywania próbek do dwóch laboratoriów Działu Analityki Laboratoryjnej Instytutu Zootechniki PIB, tj. Centralnego Laboratorium w Aleksandrowicach, ul. Jurajska 44, 32-084 Morawica oraz do Krajowego Laboratorium Pasz w Lublinie, ul Chmielna 2, 20-079 Lublin.
Projekt jest odpowiedzią na politykę Państwa realizującą ideę samowystarczalności, niezależności żywieniowej, zapewnienia swobodnego dostępu i ochrony różnorodności w produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz rozwoju sektora bezpiecznych i wysokiej jakości produktów spożywczych. Koncepcja bezpieczeństwa żywnościowego opiera się również na zasadzie zrównoważonego składu dawek pokarmowych oraz jakości pasz podawanych zwierzętom gospodarskim. Przedsięwzięcie jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na ekologiczne produkty spożywcze o wysokich walorach smakowo-zapachowych oraz coraz większą świadomość ekologiczną konsumentów odzwierciedloną w długoterminowo rosnącej tendencji do odżywiania się produktami pochodzącymi od zwierząt tradycyjnie utrzymywanych, w warunkach zrównoważonego rozwoju i prawidłowo żywionych.



Projekt jest zgodny z podstawowymi celami polityki Państwa w zakresie bezpieczeństwa żywności, samowystarczalności i niezależności żywieniowej, zawartymi w: Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju do roku 2020, z perspektywą do 2030 r., przyjętej przez RM 14 lutego 2017 roku, Strategii Zrównoważonego Rozwoju Wsi, Rolnictwa i Rybactwa 2030 (SZRWRiR, Uchwała RM nr 123 z dnia 15 października 2019), Planie Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 (Dz.U.2023.412, Ustawa z dnia 8 lutego 2023) i zawartej w nim Strategii „od pola do stołu”, które w zintegrowany sposób traktują zagadnienia związane ze zrównoważonymi systemami żywnościowymi i podkreślają rolę związków między kształtowaniem zdrowych nawyków żywieniowych i zdrowiem każdego człowieka z osobna, a zdrowiem całego społeczeństwa.
Modernizacja laboratoriów umożliwi realizację badań, które pozwolą na miarodajną charakterystykę żywności pochodzenia zwierzęcego, poszerzą ocenę pasz i pomogą w potwierdzaniu autentyczności produktów oraz w kształtowaniu jakości kulinarnej surowców i produktów zwierzęcych w kierunku pożądanych właściwości odżywczych i sensorycznych. Będą promować spożywanie zdrowych, smacznych i zrównoważonych produktów pochodzących od zwierząt z tradycyjnego i ekologicznego chowu. Kompleksowe badania prowadzone przez Dział Analityki Laboratoryjnej Instytutu Zootechniki – Państwowego Instytutu Badawczego mają w Polsce charakter nowatorski, do realizacji których niezbędny był wzrost potencjału badawczego uzyskanego dzięki tej inwestycji.





