Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy, w partnerstwie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, zapraszają do udziału w jednodniowych warsztatach edukacyjno-kulinarnych „Efektywne wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych”, zlokalizowanych w ośmiu województwach.
Warsztaty odbywać się będą w obiektach gastronomicznych, znajdujących się na szlakach turystyczno-kulinarnych – w regionach, w których dostępne są rodzime rasy zwierząt gospodarskich. Wydarzenie będzie przebiegać pod hasłem „Z rasami rodzimymi szlakiem Wisły od gór do morza”.
Do udziału zapraszamy: rolników, przedsiębiorców przedstawicielki/li kół gospodyń wiejskich, gastronomi, stowarzyszeń, jednostek samorządowych oraz nauki z województw: małopolskiego, śląskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego, lubelskiego, mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego.
Udział w warsztatach jest bezpłatny
Informacje dotyczące terminów i miejsc zaplanowanych spotkań:
05.10.2022 r. – Hotel Batory; Park Górny 13, 34-460 Szczawnica; woj. małopolskie
07.10.2022 r. – Ranczo Adama; ul. Wiosenna 15, 34-331 Pewel Ślemeńska; woj. śląskie
10.10.2022 r. – Posmakuj Warszawa; ul. Domaniewska 50B, 02-672 Warszawa; woj. mazowieckie
11.10.2022 r. – Pałacyk Gazdowa; Łochocin 6, 87-600 Łochocin; woj. kujawsko-pomorskie
12.10.2022 r. – Nordowi Mol; Celbowo 27A, 84-100 Puck; woj. pomorskie
17.10.2022 r. – Pensjonat Roztocze; Obsza 138, 23-413 Obsza; woj. lubelskie
19.10.2022 r. – Hotel Tęczowy Młyn; ul. Zakładowa 4, 25-670 Kielce; woj. świętokrzyskie
24.10.2022 r. – Restauracja Philadelphia (Atrium); ul. Zdrojowa 28, 38-610 Polańczyk; woj. podkarpackie
Program wydarzenia:
9.30-10.00 Rejestracja/serwis kawowy.
Cześć teoretyczna prowadzona przez ekspertów merytorycznych.
10.00-11.30 Prezentacja wybranych ras rodzimych, w tym przedstawienie walorów surowca od nich pochodzącego z możliwością zastosowania w gastronomii i przetwórstwie.
11.30-12.30 Przedstawienie zalet krótkiego łańcucha dostaw hodowca-gastronom-konsument, w oparciu o lokalny potencjał surowcowy rodzimych ras. Uwzględnienie lokalnej tradycji kulinarnej jako aspektu spójnego z przedmiotem warsztatów, czyli rodzimych ras.
12.30-13.30 Przerwa obiadowa.
Cześć praktyczna prowadzona przez eksperta kulinarnego.
13.30-15.00 Efektywne wykorzystanie lokalnych ras rodzimych w ofercie turystyczno-gastronomicznej regionu.
15.00-15.30 Przerwa kawowa.
15.30-17.15 cd. Efektywne wykorzystanie lokalnych ras rodzimych w ofercie turystyczno-gastronomicznej regionu.
17.15-18.00 Kolacja.
W celu zgłoszenia się na warsztaty prosimy o kontakt w godzinach od 8:00 do 14:00:
Paweł Radomski, tel. 666 081 341; e-mail: pawel.radomski@iz.edu.pl
Piotr Moskała, tel. 666 081 118; e-mail: piotr.moskala@iz.edu.pl
Ilość miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń!