Przejdź do treści

Zakład Systemów i Środowiska Produkcji (ZSSP)

  • ocena oddziaływania warunków środowiska produkcji zwierzęcej na środowisko naturalne oraz przeciwdziałanie zmianom klimatu;
  • wyznaczenie najskuteczniejszych metod mitygacji GHG i amoniaku w trakcie pastwiskowania bydła, jako elementu realizacji strategii niskoemisyjnej gospodarki oraz osiągania celów klimatycznych;
  • opracowanie najefektywniejszych metod redukcji emisji GHG z pastwiskowania krów;
  • określenie efektywności metod redukcji rozpraszania azotu z różnych systemów utrzymania bydła, owiec, świń i drobiu;
  • ocena wpływu rodzaju stosowanych dodatków paszowych na poziom ograniczenia wydalania azotu;
  • ocena wpływu sposobu aplikacji nawozów naturalnych na wielkość rozpraszania azotu;
  • określenie możliwości redukcji rozpraszania azotu na drodze modyfikacji warunków przechowywania nawozów naturalnych;
  • opracowanie kalkulatora GHG do oceny efektywności klimatycznej i szacowania śladu węglowego oraz katalogu metod redukcji emisji.
  • szacowanie wysokości kosztów produkcji zwierzęcej w gospodarstwach rolnych (również w ujęciu sozoekonomicznym);
  • ocena efektywności techniczno-ekonomicznej i stopnia innowacyjności w różnych typach gospodarstw z produkcją zwierzęcą;
  • ocena poziomu nakładów finansowych ukierunkowanych na redukcję niekorzystnych oddziaływań produkcji zwierzęcej na środowisko;
  • określenie potencjału produkcyjno-ekonomicznego gospodarstw rodzinnych z uwzględnieniem działań prośrodowiskowych w ujęciu terytorialnym;
  • ocena wpływu różnych systemów gospodarowania na poziom zrównoważenia procesu produkcji zwierzęcej, a także charakterystyka potencjału ekonomicznego chowu i hodowli zwierząt (w tym ras zachowawczych);
  • ocena potencjału ekonomicznego rynku surowców rolnych i artykułów żywnościowych na obszarach górskich i podgórskich;
  • ocena stanu i procesów przemian w rolniczej przestrzeni produkcyjnej otaczającej obszary chronione;
  • identyfikowanie przyrodniczych następstw zjawisk dezanimalizacji i dezagraryzacji, w tym zmian strukturalnych na granicy rolno-leśnej.
  • opracowanie założeń metodycznych dotyczących przygotowania pasz funkcjonalnych, dedykowanych do prowadzenia profilaktyki przeciwko inwazjom pasożytniczym u ekologicznych krów mlecznych na poziomie gospodarstwa;
  • badania dotyczące opracowania, wdrożenia i optymalizacji kompleksowych rozwiązań dla potrzeb krajowych gospodarstw ekologicznych;
  • weryfikacja aktualnej sytuacji w ekologicznej produkcji zwierzęcej;
  • identyfikacja i rekomendacja działań ukierunkowanych na zwiększenie efektywności produkcji ekologicznej w gospodarstwach prowadzących chów zwierząt gospodarskich;
  • określenie czynników egzogennych determinujących efektywność funkcjonowania gospodarstw ekologicznych utrzymujących zwierzęta gospodarskie;
  • określenie czynników endogennych determinujących efektywność funkcjonowania gospodarstw ekologicznych utrzymujących zwierzęta gospodarskie.