Kierownik
dr inż. Elżbieta Sowula-Skrzyńska
e-mail: elzbieta.sowula@iz.edu.pl
tel.: 666 081 220

Zakres badań, analiz i opracowań naukowych, upowszechnieniowych oraz szkoleń
Ochrona środowiska naturalnego i przeciwdziałanie zmianom klimatu
- ocena oddziaływania warunków środowiska produkcji zwierzęcej na środowisko naturalne oraz przeciwdziałanie zmianom klimatu;
- wyznaczenie najskuteczniejszych metod mitygacji GHG i amoniaku w trakcie pastwiskowania bydła, jako elementu realizacji strategii niskoemisyjnej gospodarki oraz osiągania celów klimatycznych;
- opracowanie najefektywniejszych metod redukcji emisji GHG z pastwiskowania krów;
- określenie efektywności metod redukcji rozpraszania azotu z różnych systemów utrzymania bydła, owiec, świń i drobiu;
- ocena wpływu rodzaju stosowanych dodatków paszowych na poziom ograniczenia wydalania azotu;
- ocena wpływu sposobu aplikacji nawozów naturalnych na wielkość rozpraszania azotu;
- określenie możliwości redukcji rozpraszania azotu na drodze modyfikacji warunków przechowywania nawozów naturalnych;
- opracowanie kalkulatora GHG do oceny efektywności klimatycznej i szacowania śladu węglowego oraz katalogu metod redukcji emisji.
Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju gospodarstw rolnych z produkcją zwierzęcą
- szacowanie wysokości kosztów produkcji zwierzęcej w gospodarstwach rolnych (również w ujęciu sozoekonomicznym);
- ocena efektywności techniczno-ekonomicznej i stopnia innowacyjności w różnych typach gospodarstw z produkcją zwierzęcą;
- ocena poziomu nakładów finansowych ukierunkowanych na redukcję niekorzystnych oddziaływań produkcji zwierzęcej na środowisko;
- określenie potencjału produkcyjno-ekonomicznego gospodarstw rodzinnych z uwzględnieniem działań prośrodowiskowych w ujęciu terytorialnym;
- ocena wpływu różnych systemów gospodarowania na poziom zrównoważenia procesu produkcji zwierzęcej, a także charakterystyka potencjału ekonomicznego chowu i hodowli zwierząt (w tym ras zachowawczych);
- ocena potencjału ekonomicznego rynku surowców rolnych i artykułów żywnościowych na obszarach górskich i podgórskich;
- ocena stanu i procesów przemian w rolniczej przestrzeni produkcyjnej otaczającej obszary chronione;
- identyfikowanie przyrodniczych następstw zjawisk dezanimalizacji i dezagraryzacji, w tym zmian strukturalnych na granicy rolno-leśnej.
Ekologia i elementy dobrostanu zwierząt gospodarskich
- opracowanie założeń metodycznych dotyczących przygotowania pasz funkcjonalnych, dedykowanych do prowadzenia profilaktyki przeciwko inwazjom pasożytniczym u ekologicznych krów mlecznych na poziomie gospodarstwa;
- badania dotyczące opracowania, wdrożenia i optymalizacji kompleksowych rozwiązań dla potrzeb krajowych gospodarstw ekologicznych;
- weryfikacja aktualnej sytuacji w ekologicznej produkcji zwierzęcej;
- identyfikacja i rekomendacja działań ukierunkowanych na zwiększenie efektywności produkcji ekologicznej w gospodarstwach prowadzących chów zwierząt gospodarskich;
- określenie czynników egzogennych determinujących efektywność funkcjonowania gospodarstw ekologicznych utrzymujących zwierzęta gospodarskie;
- określenie czynników endogennych determinujących efektywność funkcjonowania gospodarstw ekologicznych utrzymujących zwierzęta gospodarskie.