Kierownik
dr inż. Elżbieta Sowula-Skrzyńska
e-mail: elzbieta.sowula@iz.edu.pl
tel.: 666 081 220
Zakres badań, analiz i opracowań naukowych, wdrożeniowych, upowszechnieniowych oraz szkoleń
Systemy oraz organizacja produkcji zwierzęcej
- badania nad systemami utrzymania zwierząt będących podstawą do opracowywania zróżnicowanych rozwiązań technologicznych produkcji zwierzęcej,
- badania nad możliwością poprawy jakości piskląt oraz efektów produkcji brojlerów poprzez zastosowanie technologii in ovo,
- badania nad możliwością wykorzystania produktów pszczelich w suplementacji zarodków kurzych metodą in ovo,
- optymalizacja warunków utrzymania bydła i efektywności produkcji poprzez innowacyjne rozwiązania w wyposażeniu obory i cielętnika (współpraca w ramach projektu).
Ochrona środowiska naturalnego i przeciwdziałanie zmianom klimatu
- ocena oddziaływania warunków środowiska produkcji zwierzęcej na środowisko naturalne oraz przeciwdziałanie zmianom klimatu,
- wyznaczenie najskuteczniejszych metod mitygacji GHG i amoniaku w trakcie pastwiskowania bydła, jako elementu realizacji strategii niskoemisyjnej gospodarki oraz osiągania celów klimatycznych,
- opracowanie najefektywniejszych metod redukcji emisji GHG z pastwiskowania krów,
- określenie efektywności metod redukcji rozpraszania azotu z różnych systemów utrzymania bydła, świń i drobiu,
- ocena wpływu rodzaju stosowanych dodatków paszowych oraz liczby faz żywienia na poziom ograniczenia wydalania azotu,
- ocena wpływu sposobu aplikacji nawozów naturalnych w trakcie nawożenia na wielkość rozpraszania azotu,
- określeniu możliwości redukcji rozpraszania azotu na drodze modyfikacji warunków przechowywania nawozów naturalnych,
- określenie potencjału biogennego obornika owczego w systemie utrzymania zwierząt na głębokiej ściółce, oszacowanie wielkości emisji gazowych oraz możliwości redukcji szkodliwych domieszek gazowych na drodze zastosowania ziołowych dodatków ściołowych oraz pełnoporcjowej mieszanki treściwej w formie granulatu.
Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju gospodarstw rolnych z produkcją zwierzęcą
- ocena wpływu różnych systemów gospodarowania na poziom zrównoważenia procesu produkcji zwierzęcej, a także charakterystyka potencjału ekonomicznego chowu i hodowli zwierząt ras zachowawczych w gospodarstwach rodzinnych w warunkach zrównoważonego rolnictwa oraz implikacje Wspólnej Polityki Rolnej na zrównoważony rozwój produkcji zwierzęcej w ujęciu sozoekonomicznym,
- ocena efektywności techniczno-ekonomicznej i stopnia innowacyjności w różnych typach gospodarstw z produkcją zwierzęcą, realizujących koncepcję rozwoju zrównoważonego,
- ocena potencjału ekonomicznego rynku surowców rolnych i artykułów żywnościowych na polskich obszarach górskich i podgórskich oraz ocena specyfiki łańcucha marketingowego na rynku artykułów rolno-żywnościowych, ze szczególnym uwzględnieniem potencjału sprzedaży bezpośredniej i rolniczego handlu detalicznego w dystrybucji żywności,
- określenie potencjału produkcyjno-ekonomicznego gospodarstw rodzinnych z uwzględnieniem działań prośrodowiskowych i zmian w technologiach produkcji oraz technikach wytwarzania produktu w ujęciu terytorialnym,
- określenie barier i szans realizacji wybranych założeń „Zielonego Ładu” w gospodarstwach ze zróżnicowaną produkcją zwierzęcą,
- ocena działań i nakładów finansowych skierowanych na redukcję niekorzystnych oddziaływań produkcji zwierzęcej na środowisko w obrębie rodzinnych gospodarstw rolnych,
- optymalizacja produkcji zwierzęcej uwzględniająca działania skierowane na redukcję niekorzystnych oddziaływań na środowisko,
- ocena stanu i procesów przemian w rolniczej przestrzeni produkcyjnej otaczającej obszary chronione,
- identyfikowanie przyrodniczych następstw zjawisk dezanimalizacji i dezagraryzacji, w tym zmian strukturalnych w granicy rolno-leśnej.
Ekologia i dobrostan w produkcji zwierzęcej
- opracowania dotyczące oceny skutków podwyższenia minimalnych warunków utrzymania kur niosek na sektor produkcji zwierzęcej w Polsce,
- opracowanie założeń metodycznych dotyczących przygotowania pasz funkcjonalnych, dedykowanych do prowadzenia profilaktyki przeciwko inwazjom pasożytniczym u ekologicznych krów mlecznych na poziomie gospodarstwa,
- badania dotyczące opracowania, wdrożenia i optymalizacji kompleksowych rozwiązań dla potrzeb krajowych gospodarstw ekologicznych;
- ustalanie stawek płatności dla bydła mlecznego, mięsnego, świń i owiec w ramach działania Dobrostan zwierząt w oparciu o szacowanie kosztów krańcowych na zlecenie MRiRW,
- weryfikacja aktualnej sytuacji w ekologicznej produkcji zwierzęcej oraz wskazanie działań zmierzających do poprawy efektywności produkcji ekologicznej w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie,
- określenie czynników egzogennych determinujących efektywność funkcjonowania gospodarstw ekologicznych utrzymujących zwierzęta gospodarskie,
- określenie czynników endogennych determinujących efektywność funkcjonowania gospodarstw ekologicznych utrzymujących zwierzęta gospodarskie,
- określenie barier i szans rozwoju w gospodarstwach ekologicznych ze zróżnicowaną produkcją zwierzęcą.