W dniu 23 maja 2021 roku Instytut Zootechniki PIB zorganizował stoisko promocyjne, na którym odbyły się pokazy kulinarne połączone z degustacją oraz promujące rodzimą jagnięcinę. Mistrz kulinarny Piotr Lenart zaprezentował na stoisku potrawy i produkty przygotowane z merynosa polskiego w starym typie, pochodzącego z naszego Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach: tuszonkę jagnięcą z podgryczniakiem, bigosek orientalny w naleśniku, konfiturę jagnięcą na pierniku, udziec jagnięcy w ziołach, zupę z jagnięcymi z klopsikami, cytryną i ziołami.
Licznie odwiedzający jarmark goście mogli posmakować tych potraw oraz posłuchać prezentacji zarówno o walorach rodzimej jagnięciny jak i szlaku kulinarnym „Niech Cię Zakole”. Stoisko zostało zorganizowane w ramach projektu pn: „Co z zagrody to na stole” na hasło „Niech Cię Zakole” – kołudzka gęsina, z merynosa jagnięcina i złotnicka wieprzowina w lokalnej marce turystyczno-kulinarnej, współfinansowanego ze środków UE w ramach Schematu II Pomocy Technicznej Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich PROW 2014-2020.