W dniach 10-13 lutego 2025 roku odbyło się w Ustroniu Seminarium Naukowe w ramach XVII Szkoły Zimowej im. prof. dr. hab. Mariana Różyckiego. Temat przewodni brzmiał „Strategie produkcji wieprzowiny a problem bezpieczeństwa żywnościowego”.
Głównym organizatorem był Zakład Hodowli Świń Instytutu Zootechniki PIB, przy współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu – Wydziałem Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, Zachodniopomorskim Uniwersytetem Technologicznym w Szczecinie – Katedrą Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych – Pracownią Hodowli Trzody Chlewnej i Katedrą Genetyki, Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – Katedrą Hodowli Zwierząt oraz Polskim Związkiem Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS. W Seminarium udział wzięły 102 osoby, w tym pracownicy naukowi z uniwersytetów i instytutów badawczych, przedstawiciele hodowców trzody chlewnej, jak również wielu firm związanych z hodowlą, produkcją pasz i dodatków paszowych, ubojem, przetwórstwem mięsa wieprzowego i handlem.
Podczas Seminarium odbyły się trzy sesje plenarne, podczas których wygłoszonych zostało dziewięć referatów:
- Problemy z retencją wody na obszarach rolnych w kontekście upraw i hodowli – Jacek Jarząbek, Państwowe Gospodarstwo Wodne Wody Polskie, Krajowy Zarząd Gospodarki Wodnej
- Cyfrowa przyszłość rolnictwa: Wizja Portalu Rolnika jako innowacyjnego narzędzia w zarządzaniu gospodarstwem i hodowlą zwierząt – Marek Szulc, Agro Aplikacje Sp. z o. o.
- Myślistwo za i przeciw w kontekście strategii produkcji wieprzowiny – Wojciech Kozera, Krzysztof Karpiesiuk, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
- Jakość, bezpieczeństwo – dla konsumenta, technologa i hodowcy – Władysław Migdał, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
- Wybrane pasze niekonwencjonalne w produkcji trzody chlewnej – Marcin Sońta, Anna Rekiel, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Czynniki środowiskowe oddziałujące na cechy tuczne i rzeźne świń – Anita Zaworska-Zakrzewska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- Czynniki żywieniowe wpływające na efektywność tuczu i jakość tuszy – Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- Jakość mięsa wieprzowego w wynikach projektu mEATquality – Agnieszka Ludwiczak, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- mEATquality: dla konsumentów i rolników – Karolina Szulc, Dagmara Łodyga, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
W trakcie Szkoły Zimowej odbyła się również sesja praktyki hodowlanej, podczas której swoje osiągnięcia prezentował hodowca Tomasz Orłowski z województwa lubelskiego oraz pracownik PZHiPTCh POLSUS Jakub Borkowski, zaprezentował „Okiem zootechnika – czyli jak pracuje się w stadzie zarodowym trzody chlewnej” na przykładzie gospodarstwa Piotra Gręźlikowskiego z województwa kujawsko-pomorskiego.
Wszystkim sesjom towarzyszyła ożywiona dyskusja świadcząca o zainteresowaniu tematyką zaprezentowaną na Seminarium. Pytania kierowane były zarówno do prelegentów wygłaszających referaty, jak również do hodowców prezentującym swoje gospodarstwa.
W trakcie Szkoły Zimowej można było spróbować wyrobów i specjałów od świń ras złotnicka biała z wytwórni Złotnickie Specjały Nasiadek – Rolniczy Handel Detaliczny oraz z firmy Animex Food Sp. z o.o.
Organizację Seminarium wsparli: Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu – Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie oraz firmy AdiFeed Sp. z o.o. i ADDICOO GROUP s.r.o.







