W dniach 29-30 lipca br., w Sromowcach Wyżnych, odbyły się III Targi Produktu Regionalnego i Górskiego regionu Małopolska. Stoisko Instytutu Zootechniki – Państwowego Instytutu Badawczego oferowało gościom liczne wydawnictwa, broszury informacyjne oraz gadżety.
Instytut Zootechniki PIB, dzięki kucharzowi Wiesławowi Wróblewskiemu, zaproponował degustację produktów regionalnych z małopolski, ale też rejonu Bałkanów. Na deskach degustacyjnych znalazły się produkty wytworzone z surowców pozyskanych z ras rodzimych: oscypki, bundz, bundz wędzony, kiełbasa i szynka jagnięca oraz produkty z wieprzowiny. Gościom zostały zaprezentowane przetwory bałkańskie: warzywa i owoce marynowane w occie (m.in. ogórki meksykańskie nazywane potocznie miniarbuzami), grillowana cukinia i papryka marynowana w oleju oraz słodka papryka faszerowana kiszoną kapustą. Odwiedzający mogli spróbować kwaśnicy przyrządzonej na dwa sposoby – tradycyjny lub z dodatkiem przypraw węgierskich. Olbrzymim zainteresowaniem cieszył się również gulasz oraz zupa gulaszowa, przygotowywane na miejscu w ramach warsztatów kulinarnych. Kucharz Wiesław Wróblewski wygłosił ciekawą prelekcję na temat dawnych sposobów zabezpieczania i przechowywania żywności.
Targom towarzyszyły występy muzyków, zespołów regionalnych oraz pokazy dawnych praktyk rolnych.
Zdjęcia autorstwa „Gminy Czorsztyn”