Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy, w partnerstwie z Kujawsko-Pomorską Organizacją Turystyczną zorganizował w dniu 17.07.2022 roku podróż studyjną pn. „Mennonicka Pętla Smaku – winno, dziarsko i zielarsko”, odbywającą się w ramach realizacji operacji „Wybierz Strawę i Wyprawę na szlaku „Niech Cię Zakole”. W podróży wzięło udział 15 uczestników z województwa kujawsko-pomorskiego i mazowieckiego, aktywnych w dziedzinie turystyki i kulinariów.
Program podróży
- Serowarskie Gospodarstwo Ekologiczne Malinowy Chruśniak – wizyta z degustacją serów kozich i owczych. Gospodarstwo położone na obrzeżach Bydgoszczy, w Parku Krajobrazowym Doliny Dolnej Wisły, u wrót Strzeleckiej Doliny. Wizyta w pionierskiej serowarni zagrodowych serów kozich połączona była z ich degustacją. Właściciel Piotr Jarecki jest pionierem we wprowadzaniu produktów ekologicznych i regionalnych.
- Gospodarstwo agroturystyczne „Śliwkowy Sad” Anny i Jana Iwanowskich – wizyta z degustacją powideł śliwkowych oraz prezentacją gospodarstwa twórców „Święta Śliwki” w Strzelcach Dolnych, które odbywa się corocznie (od 2000 roku, w pierwszą sobotę i niedzielę września). Powidła Strzeleckie to produkt lokalny, pierwszy z województwa kujawsko-pomorskiego, zarejestrowany na LPT jako powidła z Doliny Dolnej Wisły.
- Nadwiślańska Chata w Luszkowie ze Spiżarnią Mennonicką – wizyta połączona z degustacją specjalności. Chata, usytuowana w uroczym zakątku, z widokiem na Dolinę Wisły i na Chełmno. Odrestaurowana zagroda składa się ze starej chaty pod strzechą z 1800 roku z kuchnią, salonem i pokojami gościnnymi; mini skansenu ze sprzętem gospodarskim, umieszczonym w zaadaptowanej szopie z piętrem; stodoły hrabiego Ostrowskiego, w której odbywają się imprezy okolicznościowe. Odrębnym obiektem w zagrodzie jest nowa kuchnia, zbudowana przy dofinansowaniu ze środków unijnych.
- Wizyta w Chacie Mennonickiej, w Chrystkowie – spontaniczny spacer botaniczny z ekspertką-zielarką, objaśniającą tajemnice uroku i bogatą roślinność Doliny Dolnej Wisły.
- Winnica przy Talerzyku w Grucznie – prezentacja winnicy i degustacja wina, twarogów i serów produkowanych z mleka krowiego niepasteryzowanego w gospodarstwie Państwa Adamczyków. Właściciele mogą pochwalić się główną nagrodą w przetwórstwie mlecznym podczas „Festiwalu Smaku” w Grucznie – „Smak roku 2015″ dla sera „Pielgrzym” oraz dwoma wyróżnieniami dla sera kozieradka z czosnkiem niedźwiedzim. Rok później, podczas tego samego festiwalu otrzymali dwa kolejne wyróżnienia – „Smak roku 2016″ za ser „Szwajcar Farmerski” oraz Grand Prix dla „Goudy Farmerskiej”. Podczas Jarmarku Kujawsko-Pomorskiego zdobyli „Brązowy Rarytas” za ser z czosnkiem niedźwiedzim.