Przejdź do treści

Wizyta rolników z powiatu gorzowskiego w gospodarstwie demonstracyjnym w Nowinach Wielkich, w ramach poddziałania 1.2. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych”

Buhajki w oborze

Wizyta rolników z powiatu gorzowskiego w gospodarstwie demonstracyjnym w Nowinach Wielkich w ramach poddziałania 1.2. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 w zakresie Nowoczesnych technologii chowu i hodowli bydła ras mięsnych.

Demonstracje realizowane są w ramach poddziałania 1.2 „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 w zakresie „Nowoczesnych technologii chowu i hodowli bydła ras mięsnych”. Operacja ta jest wspófinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW).

Demonstracje odbywają się w całej Polsce, a każda z nich ma cel szczegółowy, dostosowany do wybranych gospodarstw. Zasadą jest również, aby stada bydła mięsnego, utrzymywane w gospodarstwach demonstracyjnych były objęte opieką oraz kontrolą wartości użytkowej i hodowlanej prowadzonej przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, przy współpracy z Instytutem Zootechniki Państwowym Instytutem Badawczym.

Tematem szczegółowym demonstracji w Nowinach Wielkich było „Efektywne zarządzanie stadem bydła mięsnego w oparciu o elektroniczny monitoring zwierząt oraz innowacyjne metody monitoringu użytków zielonych”, które odbyło się 29 maja 2023 roku.

Gospodarstwo demonstracyjne specjalizuje się w hodowli bydła mięsnego ras limousine oraz blonde d`aquitaine. Miejscowość położona jest niedaleko Witnicy blisko Gorzowa Wielkopolskiego (woj. lubuskie). Gospodarstwo należy do Zbigniewa Kołoszyca, który jest doświadczonym i cenionym w środowisku hodowcą. Warto zaznaczyć, że zdobył On pierwsze miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Producent Bydła Mięsnego Roku 2021, jest laureatem konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne, a także wicemistrzem krajowym AGROLIGII. Gospodarstwo. Współpracuje z Laboratorium Cytogenetyki i Genetyki Molekularnej Zwierząt Instytutu Zootechniki PIB oraz uczestniczy w systemie jakości żywności QMP.

Bydło pod wiatą przy stole paszowym.
Fot. 1. Bydło rasy limousine pod wiatą przy stole paszowym (Fot. G. Skrzyński)

Stado hodowlane obejmuje ponad 200 sztuk bydła, gdzie prowadzona jest ścisła kontrola pochodzenia a dobór osobników do rozrostu prowadzony jest w oparciu o buhaje z wysoką wartością genetyczną. Buhaj Bosy rasy limousine z tego stada został Czempionem i Superczempionem tegorocznej XXX Narodowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych w Poznaniu. 50 ha użytków zielonych, w tym pastwiska, łąki i trawy na gruntach ornych. Gospodarstwo korzysta również z obszaru z użytkami zielonymi ONW o powierzchni około 100 ha położonego na terenie Parku Narodowego „Ujście Warty”.

Nagrodzony czempion z właścicielem
 Fot. 2. Czempion i superczempion tegorocznej  XXX Narodowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych w Poznaniu (na zdjęciu wraz z właścicielem) BOSY (PL005453474859) – Fot. PZHiPBM
Bydło na wybiegu
Fot. 3. Bydło rasy blonde d`aquitaine (Fot. G. Skrzyński)
Bydło na okólniku
Fot. Bydło rasy limousine na okólniku (Fot. G. Skrzyński)

W sezonie maj-październik krowy mamki z cielętami, jałówki cielne oraz buhaje wypasane są całodobowo, natomiast jałówki w wielu od 0,5 do 1,5 roku utrzymywane są alkierzowo, w systemie półotwartym z dostępem do okólnika. Po zakończeniu sezonu wypasu całodobowego, wszystkie wymienione grupy utrzymywane są podobnie jak jałówki 0,5-1,5 roku – alkierzowo, w systemie półotwartym z całodobowym dostępem do okólnika w pobliżu obory.

Fot. 5. Buhajki w oborze (G. Skrzyński)  
Biała tablica informacyjna
Fot. 6. Tablica informacyjna dotycząca operacji

W ramach demonstracji w gospodarstwie realizowane są działania związane z wiosenno-letnim wypasem oraz przygotowaniem pastwisk na sezon pastwiskowy, a także z jesiennym wypasem i przygotowaniem stada na sezon zimowy. Ponadto, demonstracjami objęte są warunki utrzymania, monitoring zdrowotny zwierząt tak na pastwisku jaki w oborach, włącznie z kontrolą występowania stresu termicznego, przy pomocy innowacyjnych rozwiązań monitoringu opartych o chipowanie bydła. Przewidziane są trzy wizyty rolników w trakcie prowadzenia demonstracji, aby obserwować cały sezon pastwiskowy.

Właściciel prezentuje buhaja podczas demonstracji w trakcie obchodu gospodarstwa
Fot. 7. Właściciel prezentuje buhaja podczas demonstracji w trakcie obchodu gospodarstwa

Podczas pierwszej wizyty, która odbyła się 29 maja 2023 roku, uczestnicy poznali się z właścicielem oraz mieli okazję obejrzeć całe gospodarstwo oraz  jego wyposażenie. W wizycie udział wzięło 15 hodowców bydła mięsnego z terenu powiatu gorzowskiego. Szczegółowo omówiono temat demonstracji i jej innowacyjne elementy, a uczestnicy mieli możliwość zwiedzenia obór, okólników i pastwisk. Głównym tematem dyskusji były warunki utrzymania i hodowli bydła w systemie półotwartym, profilaktyka hodowlana, oraz różne metody planowanego rozpłodu i doboru buhajów w celu uzyskiwania wysokiej wartości genetycznej oraz maksymalizacji opłacalności produkcji wołowiny. Dyskutowano również o użytkowaniu pastwiskowym, metodach żywienia stosowanych w gospodarstwie oraz o dobrostanie zwierząt.

W ramach szkolenia uczestnicy wysłuchali prezentacji dr. inż. Grzegorza Skrzyńskiego, na temat pracy hodowlanej w gospodarstwie utrzymującym bydło mięsne, rozrodzie bydła, metodach zarzadzania i dobrostanie. Omówiona także aspekt dobru ras w predyspozycji ich do różnych form użytkowania i opasu. Omówiono również tematy związane z prowadzeniem rozrodu i wykorzystaniem technik wspierających rozród bydła mięsnego w stadach.

Uczestnicy demonstracji pozują w pobliżu wiaty w gospodarstwie. Jedna z osób trzyma białą tablicę informacyjną.
Fot .8. Uczestnicy demonstracji
Uczestnicy demonstracji podczas obchodu gospodarstwa i wykładów
Fot . 9. Uczestnicy demonstracji podczas obchodu gospodarstwa i wykładów
Uczestnicy demonstracji podczas wykładów siedzą przy stołach
Fot . 10. Uczestnicy demonstracji podczas obchodu gospodarstwa i wykładów