Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy, w partnerstwie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, zapraszają do udziału w jednodniowych warsztatach edukacyjno-kulinarnych „Efektywne wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych”, realizowane w ramach II etapu operacji pn. „Z rasami rodzimymi szlakiem Wisły od gór do morza”.
Warsztaty skierowane są do mieszkańców województw: małopolskiego, śląskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego, lubelskiego, mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego.
Do udziału zapraszamy: rolników, przedsiębiorców, przedstawicielki/li kół gospodyń wiejskich, gastronomii, stowarzyszeń, jednostek samorządowych oraz nauki.
Udział w warsztatach jest bezpłatny
Informacje dotyczące terminów i miejsc zaplanowanych spotkań:
23.01.2023 r. – Zajazd Bartnik; Tylawa 54A, 38-450 Tylawa; woj. podkarpackie
26.01.2023 r. – Restauracja Insomnia; ul. Marii Curie Skłodowskiej 12, 20-029 Lublin; woj. lubelskie
01.02.2023 r. – Życie Gruzji; Kąkolowa 2, 86-031 Osielsko; woj. kujawsko-pomorskie
02.02.2023 r. – Winne Grono; Mikołaja Kopernika 17a, 80-208 Gdańsk; woj. pomorskie
07.02.2023 r. – Zamek Pułtusk Dom Polonii; Szkolna 11, 06-100 Pułtusk; woj. mazowieckie
09.02.2023 r. – Hotel Basztowy; Plac Józefa Poniatowskiego 2, 27-600 Sandomierz; woj. świętokrzyskie
21.02.2023 r. – Restauracja Zamku Niepołomice; ul. Zamkowa 2, 32-005 Niepołomice; woj. małopolskie
22.02.2023 r. – Dwór Bismarcka; Oświęcimska 29, 41-400 Mysłowice; woj. śląskie
W programie wydarzenia m.in. :
- Prezentacja ras rodzimych zwierząt gospodarskich, w tym przedstawienie walorów surowca od nich pochodzącego z możliwością zastosowania w gastronomii i przetwórstwie.
- Przedstawienie zalet krótkiego łańcucha dostaw: hodowca – gastronom – konsument w oparciu o lokalny potencjał surowcowy rodzimych ras. Uwzględnienie lokalnej tradycji kulinarnej, jako aspektu spójnego z przedmiotem warsztatów, jakim są rodzime rasy.
- Część praktyczna pn. „Efektywne wykorzystanie lokalnych ras rodzimych w ofercie turystyczno – gastronomicznej regionu” – poprowadzona przez eksperta kulinarnego.
W celu zgłoszenia się na warsztaty prosimy o kontakt w godzinach od 8:00 do 14:00:
Paweł Radomski, tel. 666 081 341; e-mail: pawel.radomski@iz.edu.pl
Piotr Moskała, tel. 666 081 118; e-mail: piotr.moskala@iz.edu.pl
Ilość miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń!
Instytucją odpowiedzialną za treść informacji jest Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy.