Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy, w partnerstwie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, serdecznie zapraszają do udziału w dwudniowej konferencji pn. „Wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych”.
Konferencja odbędzie się 11 i 12 października 2023 r. w Krakowie, w hotelu DoubleTree by Hilton (ul. Dąbska 5, 31-572 Kraków).
Wydarzenie skierowane jest do mieszkańców województw: małopolskiego, śląskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego, lubelskiego, mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego. Do udziału w wydarzeniu zapraszamy rolników, przedsiębiorców przedstawicielki/li kół gospodyń wiejskich, gastronomii, stowarzyszeń, jednostek samorządowych oraz nauki.
Organizatorzy zapewniają nocleg oraz wyżywienie wszystkim uczestnikom konferencji.
Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.
Zgłoszenia do udziału w konferencji prosimy przesyłać mailowo do 29 września 2023 r. Możliwy jest również kontakt telefoniczny w godzinach od 8:00 do 14:00:
Iwona Gurga, e-mail: iwona.gurga@iz.edu.pl (tel. +48 666 081 270)
Kamil Korona, e-mail: kamil.korona@iz.edu.pl (tel. +48 453 030 842)
Ilość miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.
Ramowy program:
11 października 2023 r.
10:30–11:00 Rejestracja uczestników.
11:00 Otwarcie konferencji – dr Krzysztof Duda (Dyrektor Instytutu Zootechniki PIB).
11:15–12:00 Ochrona zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich w Polsce – prof. dr hab. Józefa Krawczyk (Instytut Zootechniki PIB).
12:00–12:45 Promocja produktu lokalnego przez gospodarstwa agroturystyczne – prof. dr hab. Czesław Nowak (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie).
12:45–13:15 Przerwa kawowa.
13:15–14:00 Kuchnia polska na przestrzeni dziejów – mgr Dominika Marzec (Akademia Ignatianum w Krakowie).
14:00–14:45 Co z zagrody to na stole – prezentacja modelowego szlaku kulinarnego, wykorzystującego rodzimy potencjał hodowlany – mgr Piotr Lenart (Koordynator Szlaku Kulinarnego „Niech Cię Zakole”).
14:45–15:45 Obiad.
15:45–18.00 Prezentacje przedstawicieli ośmiu województw, omawiających walory regionu, tradycyjne potrawy regionalne, powiązanie tradycji kulinarnych z lokalnym surowcem (część pierwsza; województwa: lubelskie, kujawsko-pomorskie, śląskie, świętokrzyskie).
18:00 Kolacja.
12 października 2023 r.
10:30–11:00 Kontynuacja prezentacji przedstawicieli ośmiu województw, omawiających walory regionu, tradycyjne potrawy regionalne, powiązanie tradycji kulinarnych z lokalnym surowcem (część druga; województwa: pomorskie, podkarpackie, mazowieckie, małopolskie).
11:30–12:00 Przerwa kawowa.
12:00–12:45 Wprowadzenie ras rodzimych jako tradycji kulinarnej w agroturystyce na przykładzie wybranego kraju europejskiego – dr hab. Janusz Smołucha, prof. AIK (Akademia Ignatianum w Krakowie).
12:45–13:15 Dyskusja i zakończenie konferencji.
13:15 Obiad.