Dnia 8 października 2023 roku, w Obidzy (woj. małopolskie), odbył się jesienny redyk zorganizowany przez Związek Podhalan Oddział Obidza. Czterysta owiec wraz z ich bacami, przy dźwiękach góralskiej muzyki, przeszło drogę z Jazowska do Obidzy. Za stadem podążała banderia konna oraz mieszkańcy i licznie przybyli turyści.
Na stoisku Instytutu Zootechniki – Państwowego Instytutu Badawczego odwiedzający mieli możliwość zapoznania się z działalnością oraz ofertą wydawniczą Instytutu.
Kucharze wraz z ekspertem kulinarnym Mikołajem Reyem przygotowali do degustacji wyroby z mięs ras rodzimych oraz dziczyzny – jagnięcinę, udziec jeleni, karkówkę, kiełbasę oraz kaszankę.
![](https://iz.edu.pl/wp-content/uploads/2023/10/Redyk-2023-2-1024x683.jpg)
![](https://iz.edu.pl/wp-content/uploads/2023/10/Redyk-2023-6-1024x683.jpg)
![](https://iz.edu.pl/wp-content/uploads/2023/10/Redyk-2023-4-1024x683.jpg)
![](https://iz.edu.pl/wp-content/uploads/2023/10/Redyk-2023-5-1024x683.jpg)
![](https://iz.edu.pl/wp-content/uploads/2023/10/Redyk-2023-1-1024x683.jpg)
![](https://iz.edu.pl/wp-content/uploads/2023/10/Redyk-2023-9-1024x683.jpg)
![](https://iz.edu.pl/wp-content/uploads/2023/10/Redyk-2023-7-1024x683.jpg)
![](https://iz.edu.pl/wp-content/uploads/2023/10/Redyk-2023-3-1024x683.jpg)
Zdjęcia zostały udostępnione dzięki uprzejmości „Mariusz Obrzud Fotografia”