W dniach 11-12 października 2023 roku, w Krakowie, miała miejsce konferencja pt.: „Wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych”, zorganizowana w ramach operacji realizowanej przez Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy w partnerstwie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego pn.: „Z rasami rodzimymi szlakiem Wisły od gór do morza”.
W wydarzeniu, w którym uczestniczyło sto dziesięć osób, spotkali się przedstawiciele rozmaitych organizacji zainteresowanych tematem. Zgromadzeni wysłuchali prelekcji specjalistów, zapoznali się z charakterystyką województw pod kątem wykorzystania ras rodzimych w lokalnych przemysłach, a także mieli okazję degustować przygotowane specjalnie dla nich dania. Konferencję rozpoczęto wystąpieniem dr. Krzysztofa Dudy, Dyrektora Instytutu Zootechniki PIB.
Wygłoszono następujące prelekcje:
- prof. dr hab. Józefa Krawczyk – Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy: Ochrona zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich w Polsce,
- prof. dr hab. Czesław Nowak – Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie: Promocja produktu lokalnego przez gospodarstwa agroturystyczne,
- mgr Dominika Marzec – Uniwersytet Ignatianum w Krakowie: Kuchnia polska na przestrzeni dziejów,
- mgr Piotr Lenart – koordynator Szlaku Kulinarnego „Niech Cię Zakole”: Co z zagrody to na stole – prezentacja modelowego szlaku kulinarnego wykorzystującego rodzimy potencjał hodowlany,
- dr hab. Janusz Smołucha, prof. UIK – Uniwersytet Ignatianum w Krakowie: Wprowadzenie ras rodzimych jako tradycji kulinarnej w agroturystyce na przykładzie wybranego kraju europejskiego.
Wystąpili również przedstawiciele ośmiu województw, prezentując walory regionu oraz powiązanie tradycji kulinarnych z lokalnym surowcem:
- województwo lubelskie – prof. dr hab. Andrzej Junkuszew
- województwo kujawsko-pomorskie – Anna Kornelia Jędrzejewska
- województwo śląskie – Wiesław Wróblewski
- województwo świętokrzyskie – Mariusz Bezak
- województwo pomorskie – Arkadiusz Onasch
- województwo podkarpackie – Krzysztof Zieliński
- województwo mazowieckie – Kamil Kołakowski
- województwo małopolskie – Zbigniew Kmieć
Dobór regionów nie był przypadkowy, wynikał z założeń operacji, która obejmowała województwa leżące wzdłuż biegu Wisły. Wszyscy uczestnicy w ramach materiałów konferencyjnych otrzymali, wydaną w rama operacji publikację, pt.: „Dziedzictwo kulinarne ras rodzimych”.
Odwiedź portal KSOW – https://ksow.pl.