Przejdź do treści

Spotkanie demonstracyjne rolników – hodowców z województwa świętokrzyskiego w gospodarstwie demonstracyjnym w Czarnocinie, w ramach poddziałania 1.2.

Wizyta rolników z województwa świętokrzyskiego w gospodarstwie demonstracyjnym w Czarnocinie, w ramach poddziałania 1.2 „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych”, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 w zakresie „Nowoczesnych technologii chowu i hodowli bydła ras mięsnych”. Operacja ta jest wspófinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW).

Fot. 1. Tablica informacyjna projektu oraz tablica-dyplom właściciela gospodarstwa (G. Skrzyński)

Spotkania w ramach projektu „Demonstracje” w gospodarstwie Czarnocin, województwo świętokrzyskie, odbywają się pod tytułem „Efektywne zarządzanie stadem bydła mięsnego w oparciu o nowoczesne metody oceny użytków zielonych oraz elektroniczny monitoring zwierząt”. Omawiane gospodarstwo zostało wybrane do projektu ze względu na modelowe funkcjonowanie w warunkach ograniczonych zasobów pastwiska. Celem demonstracji jest przedstawianie prowadzenia stada bydła mięsnego pod względem racjonalnego wykorzystania posiadanych zasobów użytków zielonych z wykorzystaniem systemu innowacyjnych elektrycznych przenośnych wygrodzeń pastwiskowych. Przedstawienie optymalizacji zarządzania stadem, monitorowanie warunków termicznych oraz temperatury ciała bydła prowadzonych zarówno podczas wypasu i przebywania na wybiegu, jak i w okresie przebywania zwierząt w budynkach inwentarskich.

Gospodarstwo rodzinne, którego właścicielem jest Mikołaj Sambór. położone jest w miejscowości Czarnocin, w powiecie kazimierskim (województwo świętokrzyskie). Jego powierzchnia wynosi około 27 ha, w tym 6 ha dzierżawionych, z których 23 ha to grunty orne przeznaczone pod uprawę oraz 3 ha użytków zielonych, w tym pastwisko. Ze względu na ograniczone zasoby użytków zielonych Właściciel planuje powiększenie ich areału o 10 ha. W gospodarstwie hodowane jest bydło rasy limousine – łącznie 78 sztuk – w tym podstawą jest 31 krów mamek oraz 2 buhaje rozpłodowe. W bieżącym roku, do gospodarstwa zakupiono jałówki rasy charolaise w związku z planowanym powiększeniem liczby hodowanych zwierząt i ras. Stado jest oczywiście objęte kontrolą użytkowości mięsnej, prowadzoną przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, będąc w ścisłym kontakcie z zootechnikiem – selekcjonerem, a zarazem doradcą hodowlanym związku, Eweliną Udzielą oraz Instytutem Zootechniki PIB w Balicach. Pracownicy Instytutu przeprowadzają kontrole pochodzenia zwierząt hodowlanych oraz rutynowo ocenę mięsności buhajów hodowlanych za pomocą aparatu USG. W stadzie, zatem, prowadzona jest ścisła kontrola pochodzenia, a dobór osobników do rozrodu prowadzony jest w oparciu o buhaje z wysoką wartością genetyczną pochodzące z Polski lub Francji. Gospodarstwo, oprócz opasów, sprzedaje wysokiej wartości buhaje hodowlane.

Fot. 2. Sianokiszonka dla bydła (G. Skrzyński)

Właściciele stosują typowe dla użytkowania mięsnego bydła rozwiązania dotyczące żywienia zwierząt. Z racji niskiego zasobu użytków zielonych, a co za tym idzie ograniczonych możliwości produkcji i konserwacji pasz objętościowych, siano pochodzi z zakupu. W żywieniu stosowane są kiszonka z kukurydzy, sianokiszonka, zielonka pastwiskowa oraz pasze treściwe (pszenżyto, poekstrakcyjna śruta sojowa), wysłodki buraczane, siano, słoma oraz niezbędne dodatki mineralne). Gospodarstwo, z racji uprawy buraków, ma zagwarantowane dostawy wysłodków buraczanych. Woda do obiektu jest dostarczana z wodociągu, stosowane są poidła niezamarzające (w budynkach). W części wybiegu i pastwiska stosowana jest wanna z wodą. Tym samym zwierzęta mają nieograniczony dostęp do wody.

Fot. 3. Buhaje w kojcach grupowych (G. Skrzyński)

Zwierzęta utrzymywane są w systemie alkierzowo-pastwiskowym, w oborze wolnostanowiskowej ściołowej, w kojcach grupowych, z dostępem do wybiegu, oraz wydzielonej części pastwiskowej oddalonej od obory około 50 metrów.

Fot. 4. Buhaje na wybiegu (G. Skrzyński)
Fot. 5. Krowy mamki na wybiegu (G. Skrzyński)

Wypas prowadzony jest w miesiącach kwiecień – listopad, w zależności od odrostu trwa około 12 godzin dziennie. Z wypasu mogą korzystać wszystkie grupy technologiczne za wyjątkiem opasów, które mają dostęp do wydzielonego, utwardzonego okólnika (wybiegu).

Fot. 6. Pastwisko (G. Skrzyński)

W okresie wypasu, zwierzęta mają stały dostęp do pasz objętościowych, takich jak słoma czy siano, które są wystawiane w zadaszonych paśnikach. Zasadnicze dokarmianie odbywa się na zewnętrznym stole paszowym. W trakcie wypasu zwierzęta mają możliwość skorzystania z zacienień lub zadaszeń (ochrona przed słońcem), co znacznie obniża stres termiczny w okresie letniego wypasu.

W sezonie jesiennym, zwierzęta przechodzą szereg zabiegów pielęgnacyjnych, takich jak kontrola i ewentualna korekta racic. W tym okresie również przeprowadza się odsadzenia cieląt od matek. Każdy taki okres musi zostać oceniony poprzez określenie masy ciała zwierząt i porównanie jej z wagą początkową, z momentem rozpoczęcia sezonu pastwiskowego. Cielęta przebywają z matkami do 8. miesiąca życia, po czym zostają odsadzone do osobnej grupy w zależności od płci, przy przeciętnej masie ciała 280 kg.

Fot. 7-8. Autorska metoda oddzielania cieląt od matki (G. Skrzyński)

Jak wspomniano powyżej, buhaje oraz buhajki hodowlane przebywają w osobnym budynku, w kojcach grupowych. Cielęta, do okresu odsadzenia, przebywają z matkami, tak na pastwisku jak i w budynku – utrzymanie ma charakter półotwarty. W budynku dla matek z cielętami zastosowano autorskie rozwiązanie wydzielonej części dla cieląt, poprzez ażurową przegrodę, którą mogą pokonać tylko cielęta, a w ramach dobrostanu, krowy mamki mają stały kontakt wzrokowy z potomstwem, podczas gdy cielęta swobodnie mogą wrócić do matek. Ten system umożliwia jednocześnie stosowanie odmiennego żywienia uzupełniającego dla cieląt.

Warto również zwrócić uwagę na dodatkowe wyposażenie pomieszczenia dla cieląt w postaci podwieszanej piłki dla zabawy dla cieląt, co zdecydowanie poprawia warunki dobrostanowe utrzymywanych zwierząt.

Fot. 9. Piłka do zabawy dla cieląt (G. Skrzyński)

Pierwsze spotkanie demonstracyjne odbyło się w dniu 7 czerwca 2023 roku. Uczestniczył w nim właściciel gospodarstwa z żoną, opiekun gospodarstwa ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Mateusz Niziurski oraz dr inż. Grzegorz Skrzyński, opiekun naukowy gospodarstwa z ramienia Instytutu Zootechniki PIB. Dr Skrzyński, wraz z opiekunem z ŚODR, przedstawili charakterystykę gospodarstwa, a następnie właściciele uzupełnili dodatkowe informacje o gospodarstwie. W ramach demonstracji, uczestnicy wysłuchali wykładu na temat chowu i hodowli bydła mięsnego. Przedstawiono im także informacje o przydatność innych ras bydła mięsnego do produkcji wołowiny kulinarnej. Słuchacze zapoznali się z najczęstszymi rasami bydła mięsnego hodowanymi w Polsce oraz ich cechami fenotypowymi i genetycznymi, predysponującymi do różnych form użytkowania i opasu. Opiekun naukowy omówił również sprzęt niezbędny do realizacji demonstracji, w który wyposażone zostanie gospodarstwo w Czarnocinie. Szczególną uwagę poświęcono warunkom utrzymania i monitorowaniu zdrowia zwierząt, zarówno na pastwiskach jak i w oborach. W gospodarstwie duży nacisk jest kładziony na kontrolę występowania stresu termicznego, który może znacząco wpływać na dobrostan i przyrost masy ciała zwierząt. Podczas spotkania omawiano innowacyjne rozwiązania monitoringu, które są wykorzystywane do skutecznego śledzenia tych parametrów.

W ramach szkolenia, w części teoretycznej, goście mieli także możliwość zadawania licznych pytań odnośnie samego gospodarstwa, jak i prezentowanego materiału szkoleniowego. W części praktycznej demonstracji, wszyscy udali się na zwiedzanie gospodarstwa.

Fot. 10. Mateusz Niziurski oraz dr inż. Grzegorz Skrzyński (z prawej) podczas spotkania (G. Skrzyński)
Fot. 11. Uczestnicy spotkania z właścicielem gospodarstwa, Mikołajem Sambórem oraz prowadzącym spotkanie Mateuszem Niziurskim z ŚODR i dr inż. Grzegorzem Skrzyńskim (G. Skrzyński)

W ramach projektu „Demonstracje”, przewidziano trzy wizyty rolników, które odbywają się podczas normalnego funkcjonowania gospodarstwa przez cały sezon pastwiskowy. W ten sposób uczestnicy obserwacji będą mogli zaobserwować różnice w funkcjonowaniu gospodarstwa.

Spotkanie z hodowcami zakończyło się dyskusją na temat opłacalności chowu bydła mięsnego, zwłaszcza w warunkach małych areałów użytków zielonych przeznaczonych do wypasu lub produkcji pasz objętościowych, co jest dość charakterystycznym uwarunkowaniem okolic gospodarstwa, ponieważ w tym rejonie dominują małe gospodarstwa, najczęściej z przeznaczeniem warzywniczym lub sadowniczym.