Rodzima jagnięcina na Frymarku w Bydgoszczy
Dnia 6 czerwca 2021 roku Instytut Zootechniki PIB zorganizował podczas Frymarku Bydgoskiego swoje stoisko promocyjne. Motywem przewodnim pokazów kulinarnych, połączonych z degustacją, była rodzima jagnięcina i baranina.
Na naszym stoisku informacyjnym, ekspert kulinarny Piotr Lenart zaprezentował potrawy i produkty przygotowane z merynosa polskiego w starym typie pochodzącego z Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach: wątróbka jagnięca, tuszonka jagnięca z podgryczniakiem, bigosek orientalny w naleśniku, udziec jagnięcy w ziołach, zupa z jagnięcymi klopsikami, cytryną i ziołami, konfitura jagnięca na pierniku oraz kiełbasa jagnięca.
Liczni goście, odwiedzający targ, mogli nie tylko posmakować tych potraw, ale także posłuchać o znaczeniu ras rodzimych dla lokalnego dziedzictwa kulinarnego oraz o szlaku kulinarnym „Niech Cię Zakole”.
Frymark Bydgoski, to coniedzielny targ regionalnych produktów żywnościowych i ekologicznych od rolników, a także sprzedaż rękodzieł.
Stoisko zostało zorganizowane w ramach projektu pn: „Co z zagrody to na stole” na hasło „Niech Cię Zakole” – kołudzka gęsina, z merynosa jagnięcina i złotnicka wieprzowina w lokalnej marce turystyczno – kulinarnej, współfinansowanego ze środków UE w ramach Schematu II Pomocy Technicznej Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich PROW 2014-2020.