Stoisko promocyjne Instytutu Zootechniki PIB – Frymark Bydgoski – 6 czerwca 2021 r.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich
na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Rodzima jagnięcina na Frymarku w Bydgoszczy

Dnia 6 czerwca 2021 roku Instytut Zootechniki PIB zorganizował podczas Frymarku Bydgoskiego swoje stoisko promocyjne. Motywem przewodnim pokazów kulinarnych, połączonych z degustacją, była rodzima jagnięcina i baranina.

Na naszym stoisku informacyjnym, ekspert kulinarny Piotr Lenart zaprezentował potrawy i produkty przygotowane z merynosa polskiego w starym typie pochodzącego z Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach: wątróbka jagnięca, tuszonka jagnięca z podgryczniakiem, bigosek orientalny w naleśniku, udziec jagnięcy w ziołach, zupa z jagnięcymi klopsikami, cytryną i ziołami, konfitura jagnięca na pierniku oraz kiełbasa jagnięca.

Liczni goście, odwiedzający targ, mogli nie tylko posmakować tych potraw, ale także posłuchać o znaczeniu ras rodzimych dla lokalnego dziedzictwa kulinarnego oraz o szlaku kulinarnym „Niech Cię Zakole”.

Frymark Bydgoski, to coniedzielny targ regionalnych produktów żywnościowych i ekologicznych od rolników, a także sprzedaż rękodzieł.

Stoisko zostało zorganizowane w ramach projektu pn: „Co z zagrody to na stole” na hasło „Niech Cię Zakole” – kołudzka gęsina, z merynosa jagnięcina i złotnicka wieprzowina w lokalnej marce turystyczno – kulinarnej, współfinansowanego ze środków UE w ramach Schematu II Pomocy Technicznej Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich PROW 2014-2020.