W dniach 25-26 września 2021 roku, na terenie zabytkowego folwarku Uniwersytetu Rolniczego w Mydlnikach przy ul. Balickiej, odbyły się VII Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR”, połączone z XXIII Małopolską Giełdą Agroturystyczną. Jednym z partnerów i sponsorów wydarzenia był Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy.
VII edycja Małopolskich Targów Żywności zgromadziła w bieżącym roku ponad 70 producentów żywności, którzy przygotowali stoiska promujące tradycyjne i regionalne produkty, pokazy kulinarne, prezentacje oraz konkursy.
W wydarzeniu uczestniczyły liczne podmioty, takie jak: koła gospodyń wiejskich, tłocznie owoców, pasieki, lokalne stowarzyszenia, izby rolnicze, rodzinne gospodarstwa ekologiczne, gminy, browary, spółdzielnie, piekarnie i wiele innych.
W Targach Żywności brał udział również Instytut Zootechniki PIB, który na swoim stoisku promocyjno-edukacyjnym zaprezentował produkty wykonane z surowca ras rodzimych – gęś biała kołudzka®, merynos polski starego typu, świnia złotnicka pstra – w tym m.in.: gęsie powidło, tuszonka jagnięca, okrasa gęsia, półgęsek, bigosek jagnięcy, żeberka jagnięce, pasztety gęsie, wędzony udziec jagnięcy, słonina złotnicka, czernina kujawska.
Prezentacja oferty produktowej została wykonana przez eksperta kulinarnego, Piotra Lenarta Koordynatora Szlaku Kulinarno-Turystycznego „Niech Cię Zakole”.
Liczni goście, odwiedzający nasze stoisko, mogli nie tylko posmakować tych produktów, ale również uzyskać wiedzę o rasach rodzimych, jakości surowca oraz możliwościach jego wykorzystania w gastronomii.
Szczególnym zainteresowaniem odwiedzających cieszyły się zorganizowane przez Instytut pokazy rozbioru gęsiny i przygotowania okrasy gęsiej, która jest wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.