Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia w dniu 11 lipca 2021 r. w Bydgoszczy podczas FRYMARKU (ul. Gdańska 8) oraz 18 lipca 2021 w Toruniu podczas Wolnego Jarmarku Toruńskiego (Rynek Nowomiejski 25), w godzinach 10.00-14.00, naszego stoiska informacyjnego oraz do uczestnictwa, w kolejnych już, pokazach kulinarnych połączonych z degustacją, których tym razem hasłem przewodnim jest „W jeden kwadrans gęś na stole”.
Na stoisku prezentowane będą produkty i potrawy regionalne wykonane w oparciu o surowiec rodzimej gęsi białej kołudzkiej® w potrawach, przetwórstwie garmażeryjnym i wędliniarskim z uwzględnieniem aspektów lokalnej tradycji kulinarnej”, pochodzący z Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki PIB w Kołudzie Wielkiej. Zaprezentowane również zostaną walory prozdrowotne gęsiny jak i możliwości kompleksowego jej wykorzystania w regionalnej gastronomii.
Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy wraz z partnerami: Kujawsko-Pomorską Organizacją Turystyczną i Biurem Turystycznym COPERNICANA Anna Gajewska, realizują projekt pn: „Co z zagrody to na stole” na hasło „Niech Cię Zakole” – kołudzka gęsina, z merynosa jagnięcina i złotnicka wieprzowina w lokalnej marce turystyczno-kulinarnej.
Celem projektu jest wdrażanie do lokalnej gastronomii i agroturystyk szlaku kulinarnego „Niech Cię Zakole” produktów i potraw wytwarzanych wyłącznie z rodzimych ras hodowanych lokalnie.