Wydarzenie plenerowe – „Co z zagrody to na stole – Piknik Niech Cię Zakole” – 24 lipca 2021 r.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich
na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy, wraz z partnerami projektu, zorganizował w dniu 24 lipca 2021 roku w Osielsku k/Bydgoszczy wydarzenie plenerowe – „Co z zagrody to na stole – Piknik Niech Cię Zakole”, połączone z jarmarkiem produktów regionalnych.

Zaprezentowano ofertę turystyki kulinarnej szlaku „Niech Cię Zakole” w Dolinie Dolnej Wisły. Można było nabyć: sery i miody – z Doliny Wisły, zioła, herbaty i lemoniady – z Siennej, konfitury i słodycze – z Luszkowa, piwa regionalne – z Gruczna, rękodzielnicze artykuły drewniane do wystroju wnętrz – z Januszkowa oraz produkty oferowane przez Eko-sklep Dary Regionu – z Torunia.

Głównym punktem wydarzenia były trzy pokazy kulinarne połączone z degustacją, których tematem przewodnim było:

  • „W jeden kwadrans gęś na stole” – frywolny rozbiór tuszki gęsiej z wykonaniem trzech potraw
  • „Naucz się Wać Panie co zrobić z baranem” – prezentacja wykonania trzech potraw z jagnięciny
  • „Złotnicka rasa – najwyższa klasa” – prezentacja wykonania trzech potraw z wieprzowiny złotnickiej.

Dodatkowym uatrakcyjnieniem pikniku było przygotowanie przez kucharzy z restauracji „Życie Gruzji” pięciu klasycznych jagnięcych potraw gruzińskich, wykonanych z rodzimego surowca merynosa polskiego w starym typie, pochodzącego z naszego Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach.

Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy wraz z partnerami: Kujawsko-Pomorską Organizacją Turystyczną i Biurem Turystycznym COPERNICANA Anna Gajewska realizują projekt pn: „Co z zagrody to na stole” na hasło „Niech Cię Zakole” – kołudzka gęsina, z merynosa jagnięcina i złotnicka wieprzowina w lokalnej marce turystyczno-kulinarnej.

Celem projektu jest wdrażanie do lokalnej gastronomii i agroturystyki szlaku kulinarnego „Niech Cię Zakole” produktów i potraw wytwarzanych wyłącznie z rodzimych ras hodowanych lokalnie.