„Efektywne i kreatywne wykorzystanie tuszki gęsi kołudzkiej® w potrawach, przetwórstwie garmażeryjnym i wędliniarskim z uwzględnieniem aspektów lokalnej tradycji kulinarnej”
W dniach 7–8 września 2021 roku Instytut Zootechniki PIB zorganizował, w „Restauracji Ostromecka” w Ostromecku, warsztaty edukacyjno-wdrożeniowe pt. Efektywne i kreatywne wykorzystanie tuszki gęsi kołudzkiej® w potrawach, przetwórstwie garmażeryjnym i wędliniarskim z uwzględnieniem aspektów lokalnej tradycji kulinarnej.
Warsztaty miały na celu przekazanie wiedzy uczestnikom-restauratorom jak skutecznie wprowadzać do ich ofert potrawy i produkty wytwarzane z rodzimej gęsi białej kołudzkiej®, poprzez efektywne wykorzystanie tusz, przygotowanie do sprzedaży elementów i konfekcjonowanie półproduktu.
W wydarzeniu udział wzięli właściciele i personel podmiotów gastronomicznych i agroturystycznych ze szlaku „Niech Cię Zakole” jak i współpracujących ze szlakiem, a także, w części testowej warsztatów – lansjerzy kulinarni.
Łącznie, w warsztatach uczestniczyły 32 osoby, pochodzące z województwa kujawsko-pomorskiego i pomorskiego.
Warsztaty podzielono na dwa panele:
Dzień pierwszy
Panel teoretyczny: poprowadziła dr inż. Halina Bielińska – Dyrektor Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej
- wykład – Rodzime rasy gęsie – charakterystyka, walory i atuty w świetle wyników badań naukowych
- pokaz rozbioru na elementy z komentarzem dot. walorów kulinarnych i ich zwyczajowego – tradycyjnego wykorzystania w lokalnym przetwórstwie – Tuszka gęsi białej kołudzkiej®.
Panel praktyczny: poprowadził ekspert kulinarny Piotr Lenart
- wykonanie trzech wybranych tradycyjnych potraw z gęsiny, w tym umieszczonych na Liście Produktu Tradycyjnego Ministerstwa Rolnictwa, uznawanych za regionalne
- wykonanie trzech wyrobów garmażeryjnych z gęsiny na podstawie zeszytu kulinarnego
- konfekcjonowanie potraw/wyrobów na wynos
- prezentacja i testowanie z ewaluacją potraw i produktów przez uczestników i testerów – kolacja z testowanych produktów.
Dzień drugi
Panel teoretyczny: prezentacja eksperta kulinarnego
- menu z gęsiny w restauracjach biorących udział w warsztatach – kompozycja oferty dla grup wycieczkowych – Od przekąski do pieczonej gąski.
Panel praktyczny
- wykonanie potraw z tuszki gęsiej, dowolnie wybranych przez zespoły, od przekąski poprzez zupę, aż po danie główne
- wykonanie trzech wyrobów wędliniarskich z gęsiny
- konfekcjonowanie potraw i wyrobów wędliniarskich na wynos
- prezentacja i testowanie z ewaluacją produktów i potraw przed oznaczeniem jako produktu markowego z rodzimej rasy gęsi – Gęś w Trzech Aktach z Antraktem.
Warsztaty zostały zorganizowane w ramach projektu realizowanego przez Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy wraz z partnerami, Kujawsko-Pomorską Organizacją Turystyczną i Biurem Turystycznym COPERNICANA Anna Gajewska, pn: „Co z zagrody to na stole” na hasło „Niech Cię Zakole” – kołudzka gęsina, z merynosa jagnięcina i złotnicka wieprzowina w lokalnej marce turystyczno-kulinarnej, współfinansowanego ze środków UE w ramach Schematu II Pomocy Technicznej Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich PROW 2014-2020.
Celem projektu jest wdrażanie do lokalnej gastronomii i agroturystyki szlaku kulinarnego „Niech Cię Zakole” produktów i potraw wytwarzanych wyłącznie z rodzimych ras hodowanych lokalnie.