Wizyta w gospodarstwie demonstracyjnym w Czarnej Górnej w ramach poddziałania 1.2.
„Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 w zakresie Nowoczesnych technologii chowu i hodowli bydła ras mięsnych.
Demonstracje realizowane są w ramach poddziałania 1.2 „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 w zakresie Nowoczesnych technologii chowu i hodowli bydła ras mięsnych, finansowanego ze środków z działania „Współpraca”, prowadzonego przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Celem realizacji projektu jest utworzenie pokazowych gospodarstw demonstracyjnych, zajmujących się chowem i hodowlą bydła mięsnego oraz wprowadzenie i upowszechnienie nowoczesnych narzędzi i rozwiązań wspierających utrzymanie i użytkowanie zwierząt.
„Innowacyjne rozwiązania w hodowli bydła mięsnego w regionie Bieszczadów” to temat precyzyjnej prezentacji, stanowiący kolejny przykład dobrych praktyk w tej dziedzinie. Wizyta miała miejsce w dniu 17 maja 2023 roku w gospodarstwie, które specjalizuje się w hodowli bydła mięsnego rasy limousine, znajdującym się w małej wiosce Czarna Górna, kilka kilometrów od Ustrzyk Dolnych (woj. podkarpackie). Gospodarstwo należy do Jacka Majchra i jest prowadzone przez doświadczonego zootechnika, Andrzeja Hrabala. Stado hodowlane obejmuje ponad 300 sztuk bydła tej rasy, wszystkie zwierzęta pochodzą ze stad krajowych zrzeszonych w PZHiPBM, co zapewnia zachowanie czystości rasy. Na terenie gospodarstwa znajduje się 82 ha użytków zielonych, a 2 ha gruntów są dzierżawione od KOWR. Od maja do listopada krowy wraz z cielętami są wypasane na bieszczadzkich połoninach. Zwierzęta pokonują ponad 5 kilometrów drogami polnymi i duktami leśnymi, docierając na pogórze bieszczadzkie.
W ramach demonstracji w gospodarstwie realizowane są działania związane z wiosenno-letnim wypasem oraz przygotowaniem pastwisk na sezon pastwiskowy, a także z jesiennym wypasem i przygotowaniem stada na sezon zimowy. Przewidziane są trzy wizyty rolników w trakcie prowadzenia demonstracji.
Podczas pierwszej wizyty uczestnicy zapoznali się z właścicielami gospodarstwa oraz mieli okazję obejrzeć całe jego wyposażenie. Udział wzięło 15 hodowców bydła mięsnego z terenu powiatu bieszczadzkiego. Szczegółowo omówiono temat demonstracji i jej innowacyjnego charakteru, a uczestnicy mieli możliwość zwiedzenia obór, magazynu pasz, pastwisk oraz garażu z parkiem maszynowym. Głównym tematem były warunki utrzymania i hodowli bydła w trudnych górskich warunkach, profilaktyka i leczenie oraz różne metody planowanego rozpłodu w celu maksymalizacji opłacalności produkcji wołowiny. Dyskutowano również o pastwiskowaniu, żywieniu i zapewnianiu dobrostanu zwierzętom.
Uczestnicy wysłuchali prezentacji „Praca hodowlana w gospodarstwie utrzymującym bydło mięsne” oraz „Rozród bydła i zarządzanie rozrodem”, wygłoszonej przez opiekuna gospodarstwa Marka Owsianego oraz dodatkowo przez opiekuna naukowego dr. inż. Bartosza Szymika. Słuchacze zapoznali się z różnymi rasami bydła mięsnego hodowanego w kraju oraz ich cechami predysponującymi do różnych form użytkowania i opasu. Omówiono również tematy związane z prowadzeniem rozrodu i wykorzystaniem technik wspierających rozród bydła mięsnego w stadach. Dr inż. Bartosz Szymik przedstawił również sprzęt i systemy planowane do zakupu w ramach projektu „Demonstracje”.