Laboratorium Genetyki Molekularnej
- identyfikacja osobnicza i kontrola rodowodów,
- identyfikacja mutacji u bydła,
- polimorfizm w genie β-kazeiny u bydła,
- genetyka sądowa zwierząt,
- genotypowanie trzęsawki u owiec,
- identyfikacja gatunkowa komponentów zwierzęcych,
- analiza kariotypu,
- ustalenie płci papug i innych ptaków,
- wykrywanie miodu w produktach żywnościowych.
Dział Analityki Laboratoryjnej – Centralne Laboratorium Instytutu Zootechniki PIB
- szacowanie zawartości podstawowych składników pokarmowych w paszach za pomocą metody spektroskopii w bliskiej podczerwieni NIRS,
- analizy jodu w moczu, a także w innych materiałach organicznych, w tym w paszach i żywności,
- badania poświęcone Lotnym Związkom Organicznym (LZO) w próbkach pochodzenia zwierzęcego (mięso, tłuszcz, wędliny, sery itp.),
- analizy zawartości aminokwasów w paszach i premiksach paszowych oraz w różnych materiałach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
- oznaczenia profilu 17-21 kwasów tłuszczowych w paszach, żywności, produktach zwierzęcych, materiale roślinnym i w innych rodzajach materiału biologicznego.
Dział Analityki Laboratoryjnej – Krajowe Laboratorium Pasz w Lublinie
Badania pasz na potrzeby nadzoru paszowego, podmiotów zewnętrznych i prowadzonych badań w zakresie
- podstawowych składników pokarmowych (sucha masa, popiół surowy, tłuszcz surowy, włókno surowe (frakcje włókna), białko ogólne, skrobia, cukier),
- aminokwasów (aminokwasy ogólne, siarkowe i tryptofan),
- frakcji lipidowej (skład kwasów tłuszczowych, parametry oceny jakości tłuszczu),
- składników mineralnych (chlorki, fosfor, wapń, magnez, sód, potas, żelazo, mangan, cynk, miedź, molibden, kobalt, selen, jod),
- składników niepożądanych i szkodliwych pochodzenia roślinnego (aktywność antytrypsynowa, aktywność urazy, fityniany, pierwiastki i związki niepożądane, jak fluor, arsen, azotyny, kadm, ołów, rtęć),
- identyfikacji substancji czynnych dodatków paszowych i białkowych materiałów paszowych oraz ich oznaczanie w premiksach i/lub paszach (witaminy: A, E, B1, B2 i kokcydiostatyki jonoforowe),
- parametrów oceny procesów przetwórstwa paszowego (stopień wymieszania, ocena skuteczności mieszarki, trwałość granulatu).
Dział Analityki Laboratoryjnej – Krajowe Laboratorium Pasz w Szczecinie
- analiza podstawowych składników pokarmowych oraz mineralnych w paszach i środkach żywienia zwierząt,
- wykrywanie obecności i oznaczanie zawartości Genetycznie Modyfikowanych Organizmów w produktach rolnych,
- ocena jakości wody przeznaczonej do spożycia,
- analiza ścieków, wód, gleb, osadów w celu spełnienia wymagań zawartych w obowiązujących aktach prawnych,
- badania odpadów przy składowaniu na składowiskach,
- kwalifikacja osadów dennych przy pogłębianiu torów wodnych,
- pobieranie próbek środowiskowych do badań laboratoryjnych.
Krajowy Bank Materiałów Biologicznych
- możliwość przechowywania materiału biologicznego w postaci nasienia, oocytów i zarodków pochodzących od 5 gatunków zwierząt gospodarskich: bydła, świń, koni, owiec oraz kóz,
- depozyt materiału biologiczny od ośrodków badawczych i podmiotów komercyjnych,
- możliwość zdeponowania części materiału biologicznego, w przypadku pojawienia się w pierwotnym miejscu przechowywania czynników mogących spowodować utratę materiału.
Laboratorium Genomiki
- identyfikacja mutacji w genie związanym z podatnością na stres – RYR1 u świń,
- identyfikacja markerów (LDHA, DRD4) związanych z szybkością i wydajnością lotów gołębi pocztowych.