Przejdź do treści

Oferta usługowa

Logo LGM

  • identyfikacja osobnicza i kontrola rodowodów,
  • identyfikacja mutacji u bydła,
  • polimorfizm w genie β-kazeiny u bydła,
  • genetyka sądowa zwierząt,
  • genotypowanie trzęsawki u owiec,
  • identyfikacja gatunkowa komponentów zwierzęcych,
  • analiza kariotypu,
  • ustalenie płci papug i innych ptaków,
  • wykrywanie miodu w produktach żywnościowych.

Logo CL
  • szacowanie zawartości podstawowych składników pokarmowych w paszach za pomocą metody spektroskopii w bliskiej podczerwieni NIRS,
  • analizy jodu w moczu, a także w innych materiałach organicznych, w tym w paszach i żywności,
  • badania poświęcone Lotnym Związkom Organicznym (LZO) w próbkach pochodzenia zwierzęcego (mięso, tłuszcz, wędliny, sery itp.),
  • analizy zawartości aminokwasów w paszach i premiksach paszowych oraz w różnych materiałach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
  • oznaczenia profilu 17-21 kwasów tłuszczowych w paszach, żywności, produktach zwierzęcych, materiale roślinnym i w innych rodzajach materiału biologicznego.

Logo KLP Lublin

Badania pasz na potrzeby nadzoru paszowego, podmiotów zewnętrznych i prowadzonych badań w zakresie

  • podstawowych składników pokarmowych (sucha masa, popiół surowy, tłuszcz surowy, włókno surowe (frakcje włókna), białko ogólne, skrobia, cukier),
  • aminokwasów (aminokwasy ogólne, siarkowe i tryptofan),
  • frakcji lipidowej (skład kwasów tłuszczowych, parametry oceny jakości tłuszczu),
  • składników mineralnych (chlorki, fosfor, wapń, magnez, sód, potas, żelazo, mangan, cynk, miedź, molibden, kobalt, selen, jod),
  • składników niepożądanych i szkodliwych pochodzenia roślinnego (aktywność antytrypsynowa, aktywność urazy, fityniany, pierwiastki i związki niepożądane, jak fluor, arsen, azotyny, kadm, ołów, rtęć),
  • identyfikacji substancji czynnych dodatków paszowych i białkowych materiałów paszowych oraz ich oznaczanie w premiksach i/lub paszach (witaminy: A, E, B1, B2 i kokcydiostatyki jonoforowe),
  • parametrów oceny procesów przetwórstwa paszowego (stopień wymieszania, ocena skuteczności mieszarki, trwałość granulatu).

Logo KLP Szczecin
  • analiza podstawowych składników pokarmowych oraz mineralnych w paszach i środkach żywienia zwierząt,
  • wykrywanie obecności i oznaczanie zawartości Genetycznie Modyfikowanych Organizmów w produktach rolnych,
  • ocena jakości wody przeznaczonej do spożycia,
  • analiza ścieków, wód, gleb, osadów w celu spełnienia wymagań zawartych w obowiązujących aktach prawnych,
  • badania odpadów przy składowaniu na składowiskach,
  • kwalifikacja osadów dennych przy pogłębianiu torów wodnych,
  • pobieranie próbek środowiskowych do badań laboratoryjnych.

Logo KBMB
  • możliwość przechowywania materiału biologicznego w postaci nasienia, oocytów i zarodków pochodzących od 5 gatunków zwierząt gospodarskich: bydła, świń, koni, owiec oraz kóz,
  • depozyt materiału biologiczny od ośrodków badawczych i podmiotów komercyjnych,
  • możliwość zdeponowania części materiału biologicznego, w przypadku pojawienia się w pierwotnym miejscu przechowywania czynników mogących spowodować utratę materiału.

  • identyfikacja mutacji w genie związanym z podatnością na stres – RYR1 u świń,
  • identyfikacja markerów (LDHA, DRD4) związanych z szybkością i wydajnością lotów gołębi pocztowych.