Warsztaty edukacyjno-wdrożeniowe „Rodzima rasa najwyższa klasa”: Efektywne i kreatywne wykorzystanie półtuszy wieprzowej rasy złotnicka pstra w potrawach oraz przetwórstwie garmażeryjnym i wędliniarskim z uwzględnieniem aspektów lokalnej tradycji kulinarnej
W dniach 12-13 października 2021 roku Instytut Zootechniki PIB zorganizował na terenie „Wilkowej Chaty”, w miejscowości Wielgie, warsztaty edukacyjno-wdrożeniowe pt. „Efektywne i kreatywne wykorzystanie półtuszy wieprzowej rasy złotnicka pstra w potrawach oraz przetwórstwie garmażeryjnym i wędliniarskim z uwzględnieniem aspektów lokalnej tradycji kulinarnej”. Warsztaty miały na celu przekazanie wiedzy uczestnikom-restauratorom w jaki sposób skutecznie wprowadzać do ich ofert potrawy i produkty, wytwarzane z rodzimej rasy świni złotnickiej pstrej, poprzez efektywne wykorzystanie tuszy, przygotowanie do sprzedaży elementów i konfekcjonowanie półproduktu.
W wydarzeniu wzięli udział właściciele i personel podmiotów gastronomicznych oraz agroturystycznych ze szlaku „Niech Cię Zakole” jak i współpracujących ze szlakiem, a także w części testowej warsztatów lansjerzy kulinarni. Łącznie, w warsztatach uczestniczyły 32 osoby, pochodzące z województwa kujawsko-pomorskiego i pomorskiego. Warsztaty podzielone zostały na panele.
Dzień pierwszy
Panel teoretyczny
Prezentacja dr hab. Magdaleny Szyndler-Nędzy
- Rodzime rasy świń – charakterystyka, walory i atuty w świetle wyników badań naukowych.
- Prezentacja elementów tuszki wieprzowej rasa złotnicka pstra z komentarzem dot. walorów kulinarnych i ich zwyczajowego, tradycyjnego wykorzystania w lokalnym przetwórstwie.
Panel praktyczny
Ekspert kulinarny Piotr Lenart
- Przygotowanie trzech tradycyjnych potraw z wieprzowiny rodzimych ras, w tym umieszczonych na Liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa, uznawanych za regionalne w województwie kujawsko-pomorskim i pomorskim z aranżacją do podania – wybrane z Zeszytu kulinarnego.
- Wykonanie trzech wyrobów garmażeryjnych utożsamianych z regionem kujawsko-pomorskim/pomorskim z aranżacją do podania – wybrane z Zeszytu kulinarnego.
- Konfekcjonowanie potraw/wyrobów na wynos.
- Prezentacja i testowanie z ewaluacją potraw i produktów przez uczestników i testerów – kolacja z testowanych produktów.
Dzień drugi
Panel teoretyczny
Prezentacja eksperta kulinarnego nt.: Menu ze złotnickiej wieprzowiny rodzimej w restauracjach biorących udział w warsztatach – prezentacja menu dla grup wycieczkowych.
Panel praktyczny
- Wykonanie przez zespoły trzech dowolnie wybranych potraw z wieprzowiny (od przekąski przez zupę po danie główne).
- Wykonanie przez zespoły trzech produktów wędliniarskich ze świni złotnickiej pstrej.
- Konfekcjonowanie wyrobów wędliniarskich na wynos.
- Prezentacja „Potrawy i wyroby ze świniobicia” i testowanie z ewaluacją produktów i potraw przed oznaczeniem jako produktu markowego z rodzimej rasy złotnicka pstra – uczestnicy + zaproszeni testerzy – kolacja z testowanych produktów.
Warsztaty zostały zorganizowane w ramach projektu realizowanego przez Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy wraz z partnerami: Kujawsko-Pomorską Organizacją Turystyczną i Biurem Turystycznym COPERNICANA Anna Gajewska, pn: „Co z zagrody to na stole” na hasło „Niech Cię Zakole” – kołudzka gęsina, z merynosa jagnięcina i złotnicka wieprzowina w lokalnej marce turystyczno-kulinarnej, współfinansowanego ze środków UE w ramach Schematu II Pomocy Technicznej Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich PROW 2014-2020.
Celem projektu jest wdrożenie do lokalnej gastronomii i agroturystyki szlaku kulinarnego „Niech Cię Zakole”, produktów i potraw wytwarzanych wyłącznie z rodzimych ras hodowanych lokalnie.